NATURVITENSKAP

Nærmere målet

Tilstanden om bord er utmerket, og 9. februar tok Cassinis telekamera en serie bilder av ringplaneten gjennom forskjellige filtre. Offentliggjøringen av bildene gir en forsmak på hva som kan ventes i tiden fremover.

Avstanden til Saturn på dette tidspunktet var 69,4 millioner kilometer.

De minst synlige trekkene har en utstrekning på omkring 540 km. I de kommende månedene vil det nesten daglig bli tatt multispektrale bilder av både planet og ringer.

Bilder av den store månen Titan vil foreligge fra tidlig april. Sekvensbilder vil vi få fra slutten av mai når oppløsningen blir bedre enn hva som kan oppnås fra Jorden. I juni kommer sonden til å fly forbi den fjerne månen Phoebe i en avstand av 2 000 km.

Titan er den eneste månen i solsystemet med en tett atmosfære. Organiske stoffer er påvist i atmosfæren, og det kan være mulig å finne sjøer med flytende etan eller metan på månens overflate. Her skal Huygens lande når den frakobles rundt seks måneder etter Cassinis fremkomst til Saturn 1. juli.

Omkring 260 forskere fra 17 land ser med forventning frem til data om Saturns ringer og magnetosfære, om Titan og planetens andre måner.

Cassinis primære operasjonstid i bane rundt Saturn er fire år.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.