FORUM

– Næringsparker er bedre egnet for solkraft enn naturparker

KRONIKK: Enova bør støtte solceller på eksisterende bygg, skriver Stormberg-sjef Steinar J. Olsen.

Stormberg-sjef Steinar J. Olsen hadde i dag besøk av klima- og miljøminister Tine Sundtoft. Olsen etterlyser mer statlig støtte til å gjøre gode miljøvalg, særlig når det gjelder solceller.
Stormberg-sjef Steinar J. Olsen hadde i dag besøk av klima- og miljøminister Tine Sundtoft. Olsen etterlyser mer statlig støtte til å gjøre gode miljøvalg, særlig når det gjelder solceller. Bilde: Jan Rune Eide
3. juni 2014 - 13:58
  • Av Steinar J. Olsen, gründer, eier og daglig leder av sports- og turtøyprodusenten Stormberg.

Å velge det mer miljø- og klimavennlige alternativet burde være en enkel sak. Dessverre er det noen ganger både dyrere og mer komplisert å velge miljøvennlig, og resultatet blir da ofte at andre forhold enn miljø blir vektlagt når avgjørelsen skal tas.

Det kan skje både når man skal handle ny jakke eller ny bil på privaten, eller ta tunge investeringer i næringslivet. Vi vil gjøre det enklere for alle å gjøre gode miljøvalg, så vi utfordret klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Bedre tilrettelegging

I Stormberg har vi alltid prøvd å ta nye steg i retning av mindre miljø- og klimabelastning.

Mens det er et relativt enkelt miljøvalg å installere LED-belysning i nye lokaler, så kan det være vanskeligere å gjøre gode energitiltak i eksisterende bygg. Med bedre tilrettelegging trenger ikke dette være vanskelig.

Vi ser på mulig installasjon av solceller på taket av kontorbygget vårt i Sørlandsparken. Klima- og miljøgevinsten er innlysende, men valget blir unødig vanskelig når investeringen er stor og støtteordningene fraværende.

Enova og Regjeringen ønsker overgang til mer fornybar energi som en viktig del av et fremtidig lavutslippssamfunn, men da må også myndigheter sørge for at det er samsvar mellom målsettingene de har og verktøyene de gir næringslivet og norske husholdninger.

I Norge går utbyggingen av solceller svært sakte. Til tross for at Norge leverer varer i verdensklasse til solcelleindustrien så er det i hovedsak hytter og fyrlykter som benytter seg av solceller i Norge.

Dette til tross for at vi har tilnærmet like gode solforhold som Tyskland, et land som har bygget ut solceller i mange år og produserer mange ganger mer enn Norge – godt hjulpet av god tilrettelegging. Her har Norge noe å lære, både nasjonalt og globalt sett.

Les også: Asia installerte over halvparten av verdens solceller i fjor

Mer solceller på taket

Det er flere grunner til at solenergi ikke får den plassen den fortjener, men det er nok mange nok selskaper på kraftmarkedet som vil unngå nye aktører. I Tyskland (solcellens hjemland) eies nesten all solkraften av privatpersoner, næringsdrivende og bønder, og veldig lite av kraftselskapene.

Og så er det noen som er bekymret for at mer utbygging av ny fornybar kraft i Norge vil senke strømprisen og med det redusere verdien av vannkraften. Dette kan gi reduserte inntekter til det offentlige.

Det er viktig å se strøm og miljø i et globalt perspektiv. Og nettopp derfor bør klima- og miljøministeren legge bedre til rette for fornybar energi, også utover vannkraft. I motsetning til demninger og store vindmøller kan solceller monteres på tak av allerede eksisterende bygg.

Næringsparker er bedre egnet for kraftproduksjon enn naturparker.

Solceller på eksisterende bygg vil i tillegg til små inngrep, også innebære en betydelig energieffekt dersom volumet øker. Det kan gjøre oss i stand til å eksportere vår grønne strøm ut til Europa og erstatte sort kullkraft.

Les også: Vil dekke veiene med «smarte» solcellepaneler

Solceller bør behandles som en energieffektiviseringsteknologi

For å få volumet opp må prisene ned. Støtte fra Enova kan være med å trigge markedet nok til at dette blir et lønnsomt og bærekraftig alternativ. Enova er et statlig selskap etablert for å drive frem en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Enova mener at det er for lite kunnskap og erfaring med robuste teknologiske løsninger for dette i Norge. De gir støtte til etterisolering, pelletsovner, solfangere etc, men ikke til ettermontering av solceller på eksisterende bygg.

Enova er et statlig selskap etablert for å drive frem en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon. Det er derfor et tankekors at de ikke ønsker å støtte etablering av solcelleanlegg på eksisterende bygg.

Solceller bør behandles som en energieffektiviseringsteknologi. Virkningsgraden på solceller har aldri vært større enn den er i dag.

Grønne sertifikater er tilgjengelig, men de ekskluderer små anlegg p.g.a. avgifter og prisene på solceller er kunstig høye. Prisen på solceller faller stadig, men når det ikke blir et marked for det er det ingen leverandører som tør ta risikoen det er å utløse stordriftsfordeler.

Ingen tid å miste

Møtet med klima- og miljøministeren gav positive signaler om at den neste revideringen av Enovas støtteordninger i 2015 vil være i noe mer solcellevennlig retning.

Det vil gjøre det enklere for oss å ta gode miljøvalg, og det vil gjøre det lettere for kunden å ta gode miljøvalg.

For det handler om å skape et godt klima mellom det offentlige, næringslivet og forbrukeren om vi skal oppnå bedre resultater fortest mulig. Det er ingen tid å miste. Klimaendringene skjer nå.

Vi i Stormberg vil uansett fortsette å gjøre små og store tiltak, men vet vi blir bedre om vi spiller på lag med andre. Vi ønsker muligheten for både å ta og å tilby gode miljøvalg.

Les også:

Klimaministeren tror på solenergirevolusjon  

Silisiumbaserte solceller har aldri hatt høyere virkningsgrad

Sverige installerte 30 ganger mer solkraft enn Norge i fjor  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.