Næringsministeren ber offentlige oppdragsgivere om å dele på risikoen ved prisveksten

I et brev ber næringsminister Jan Christian Vestre om at offentlige oppdragsgivere må dele på risikoen ved prisveksten, som bare fortsetter.

Næringsminister Jan Christian Vestre.
Næringsminister Jan Christian Vestre. Stian Lysberg Solum
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
18. sep. 2022 - 12:14

– En del leverandører til det offentlige står nå i en situasjon hvor de tar mye av risikoen når råvareprisene øker. I dag har jeg sendt et brev der jeg innstendig ber offentlige innkjøpere til å forsøke å finne konstruktive løsninger for utsatte bedrifter som nå sliter og som risikerer å tape penger på kontraktene de har inngått, sier Vestre

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at prisveksten i august i år var på 6,5 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Situasjonen er allerede krevende og kan bli langvarig for mange leverandører.

– Det er opp til avtalepartene å sørge for god kontakt seg imellom om eventuelle utfordringer man har knyttet til overholdelsen av avtaler. Begge sider bør ha felles interesse i dette, sier Vestre

Sender brev til offentlige oppdragsgivere

Etter at næringsministeren i mai sendte brev til offentlige oppdragsgivere om å være særlig oppmerksomme på sitt ansvar for å tilby balanserte kontraktsvilkår, har mange innkjøpere tatt høyde for ekstraordinære hendelser, som ekstreme prisøkninger, i sine fremtidige kontrakter. Det mener Vestre er gode nyheter.

– Brevet fra mai ble godt tatt imot, men jeg minner om at det også er handlingsrom for å gjøre endringer i allerede eksisterende kontrakter. Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har publisert en veileder om dette som jeg oppfordrer offentlige oppdragsgivere til å bruke, sier næringsministeren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.