REKRUTTERING

Nær halvparten av bedriftene i byggenæringen sliter med å få tak i fagarbeidere

Illustrasjonsbilde fra en byggeplass i Milano, Italia, 2016.
Illustrasjonsbilde fra en byggeplass i Milano, Italia, 2016. Foto: Antonio Truzzi, Colourbox.com
11. feb. 2020 - 13:18

I den årlige spørreundersøkelsen til Byggenæringens Landsforening (BNL) svarer 45 prosent av bedriftene i bransjen at de sliter med å få tak i fagarbeidere.

– Undersøkelsen bekrefter Kompetansebehovsutvalget (KBU) rapport som peker på at mangelen på kvalifisert arbeidskraft er spesielt stor i byggenæringen, sier Jørgen Leegaard, samfunnspolitisk direktør i BNL i en pressemelding.

– Det er store forskjeller mellom bransjene i byggenæringen. Hele åtte av ti bedrifter innen ventilasjon- og blikkenslagere, anleggsgartnere og takentreprenørene svarer at de sliter med å få tak i fagfolk, sier Leegaard.

Undersøkelsen "Byggenæringens fremtidsbarometer" ble sendt ut på e-post til over 3300 bedriftsledere i tidsrommet 7. januar til 24. januar i år. Over 700 bedrifter har svart.

Lærlinger

67 prosent av bedriftene som har svart på undersøkelsen sier at de klarer å få tak i lærlinger, men det er likevel store variasjoner innen de ulike fagene.

– Det er spesielt de mindre fagene som sliter med å få tak i lærlinger, sier Leegaard.

Byggenæringen er i stor endring, og ifølge BNL trenger næringen at flere ungdommer, ikke minst jenter, søker seg til næringen. 1. mars er fristen for å søke på videregående skole.

Leeggard mener den store etterspørselen etter kompetanse vil gi jobbutsikter til ungdom som velger bygg- og anleggsteknikk.

Ifølge BNL er det mange utviklingsmuligheter videre etter man har tatt et fag- eller svennebrev.

– For ungdom som er interessert i ny teknologi og bidra til å få ned klimautslippene, er også byggenæringen et godt alternativ. Det skjer veldig mye spennende innen 3D-modellering, VR, drone og robotteknologi og ikke minst big data som vil løfte næringen i årene fremover, samtidig vil næringen også være en viktig medspiller for å få ned klimautslippene fremover, sier Leegaard.

Les også

Greenpeace etter seieren: – Noen av de verste feltene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.