KRAFT

Naboene liker vindkraften

POSITIVT: Vindmøller i Smøla kommune. Der vindturbinene er på plass er folk ofte mer positive til vindkraft, viser en undersøkelse gjort for Enova. Men i enkelte kommuner er det sterk polarisering.
POSITIVT: Vindmøller i Smøla kommune. Der vindturbinene er på plass er folk ofte mer positive til vindkraft, viser en undersøkelse gjort for Enova. Men i enkelte kommuner er det sterk polarisering. Bilde: Arkiv
Kjetil Malkenes Hovland
6. nov. 2009 - 12:21

Folk som bor ved vindturbiner er positive til å ha dem der, viser en undersøkelse Enova la fram i dag.

34 prosent av de spurte sier de ble mer positive til vindkraft etter at vindturbinene kom på plass i nærområdet deres.

Over 2000 personer i kommuner hvor vindkraft er planlagt eller utbygd er spurt.

– Er stor aksept

Det samme resultatet viste TNS Gallups Klimabarometeret som kom i mai. Der sa 72 prosent av befolkningen at de har et positivt inntrykk av vindkraft på land.

– Dette er en viktig undersøkelse fordi den tar for seg holdningene til folk som er direkte berørt av vindkraft. Resultatene viser at det faktisk er en stor aksept i befolkningen for å ha vindmøller på land, sier områdeleder Espen Borgir Christophersen i Enova i en pressemelding.

– Skaper positiv oppmerksomhet

Han mener at motstandere av vindkraft har lyktes i å skape en myte om at «ikke i min bakgård»-holdningen er utbredt for vindmøller på land. Men dette stemmer ikke, hevder Cristophersen.

– Denne undersøkelsen viser at vindmøllene skaper positiv oppmerksomhet i de områdene som blir utbygd. Dette kan kanskje være viktig informasjon for kommuner og utbyggere som planlegger en eventuell vindkraftutbygging, legger han til.

Uenighet i Aure

I undersøkelsen er resultatene også delt opp på kommuner. I Lebesby i Finnmark og og Time / Hå / Bjerkreim på Jæren er folk flest svært fornøyde med vinden.

Men i kommunene Aure og Roan er innbyggerne mer delt i synet på vindkraft, i Aure er 49 prosent mot vindkraft og 34 prosent for. Det viser at vind kan skape polarisering noen steder. Men i Aure er det bare planlagt vind, ikke utbygd.

Les hele undersøkelsen her

Les mer om: