OLJE OG GASS

Nå vil OMV bore enda dypere

Leiv Eiriksson skal bore mer i samme lisens som OMV fant olje. Wisting Central var den første brønnen i Hoop-området, og traff blink med en gang.
Leiv Eiriksson skal bore mer i samme lisens som OMV fant olje. Wisting Central var den første brønnen i Hoop-området, og traff blink med en gang. Bilde: Ocean Rig
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
9. sep. 2013 - 15:16

Det østerriske oljeselskapet OMV annonserte i forrige uke et oljefunn i Hoop-området i Barentshavet. Det har aldri tidligere blitt funnet olje så langt nord i Barentshavet før.

Funnet, Wisting Central, blir estimert til å ligge mellom 65 og 165 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter, noe som mest sannsynlig tilsvarer et drivverdig oljefunn.

Skal bore mer

Ifølge daglig leder i OMV Norge, Bernhard Krainer, skal man nå gjøre seg ferdige med brønnen og gå i gang med en ny brønn i samme lisens. Den nye brønnen heter Wisting Alternative.

– Når vi har plugget og forlatt funnbrønnen, vil vi flytte riggen noen få kilometer og bore en ny letebrønn for å teste et dypere mål i samme lisens, lisens 537. Etter dette vil vi evaluere resultatene fra brønnene og avgjøre veien videre sammen med våre lisenspartnere, sier Krainer til Teknisk Ukeblad.

– Vi vil ta sikte på å bore ytterligere lete- og avgrensningsbrønner i PL537 for å vurdere det fulle potensialet i lisensen, sier han videre.

Les også: Oljen på havbunnen er verdt 5000 milliarder

Ønsker nytt oljefunn

I Wisting Alternative går man etter et trias-mål som ligger dypere.

– Denne er dermed forskjellig fra funnet som ble gjort i bergarter av juraalder. Utforskningsrisikoen på Wisting Alternative er høyere, og vi ønsker å se om vi kan gjøre nok et oljefunn, sier han.

På spørsmål fra Teknisk Ukeblad om hva de synes om å være første operatør som finner olje i dette området, svarer Krainer følgende.

– Det er et gjennombrudd for OMV og våre partnere i PL 537. Det beviser OMVs evne til å gjennomføre nye og interessante prosjekter, og vi føler oss oppmuntret til å forsøke oss på andre umodne mål på norsk sokkel.

– Vi tror dette gjør oss til et attraktivt selskap. OMV har kommet langt siden vi kom Norge i 2007, og vi ser funnet som et resultat av vår forpliktelse til å vokse i Norge og vår vilje til å ta på oss nye utfordringer.

Les også: Kan spare milliarder i Arktis

Jubel i olje-Norge

Funnet som ble gjort i Wisting-brønnen utløste en umiddelbar entusiasme i Olje-Norge.

Letedirektør i Oljedirektoratet, Sissel Eriksen og olje- og energiminister Ola Borten Moe var blant dem som jublet. Også Statoil, som er partner i lisensen, var svært fornøyd med resultatet av letebrønnen.

– Statoil er godt fornøyd med funnet i Wisting Central-brønnen. Dette er den første brønnen som er boret i det uutforskede Hoop-området. Den gir oss verdifull geologisk informasjon, og viser at Hoop-området har et spennende oljepotensial, uttalte Gro Haatvedt, Statoils letedirektør for norsk sokkel i meldingen.

Les også:

Etablerer to oljeflyruter i Norge på kort tid

Sør-Korea venter storinnrykk av norske ingeniører

Her skal det forskes på økt oljeutvinning  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.