IT

Nå tjener artister mer på Spotify enn iTunes

Snart kommer Apple med strømmetjeneste.

Spotify, her representert ved selskapets Sør-Europa-sjef Yann Thébault, genrerer større inntekter til artistene enn Apples iTunes i Europa.
Spotify, her representert ved selskapets Sør-Europa-sjef Yann Thébault, genrerer større inntekter til artistene enn Apples iTunes i Europa. Bilde: Spotify
Marius ValleMarius ValleJournalist
5. nov. 2014 - 16:50

Det er liten tvil om at flere og flere velger å strømme musikk enn å kjøpe den til odel og eie.

En av de klart største aktørene innen det sistnevnte markedet er Apples musikkbutikk iTunes. Her kan du kjøpe enkeltspor og album.

På den andre siden finner man strømmetjenester som Spotify, som er en abonnementsløsning som lar deg høre på all musikken du ønsker.

Tall fra Kobalt, et selskap som krever in royalties i Europa på vegne av over 6000 artister, viser nå at royaltyinntektene fra Spotify er større enn fra iTunes i Europa. På kundelisten står navn som Maroon 5, Lenny Kravitz, Bob Dylan, og andre store artister.

Les også:  Dette er den første skissen til Spotify

En av ti kroner fra strømming

Allerede i løpet av første kvartal i år var inntektene fra Spotify alene større enn fra iTunes. Det samme kvartalet sto inntekter fra strømming for ti prosent av de samlede inntektene. Dette var 13 prosent mer enn royaltyinntektene fra iTunes.

De forrige to kvartalene var inntektene fra iTunes til sammenligning 32 prosent høyere enn fra Spotify i Europa.

I perioden fra og med tredje kvartal i fjor til og med første kvartal i år økte inntektene fra iTunes og Spotify fem prosent kombinert. Det forbrukes altså ikke mindre musikk enn før.

Les også: Nå kan du strømme cd-kvalitet på mobilen

Apple på vei inn i strømmemarkedet

Dette er antakelig en del av forklaringen på hvorfor Apple kjøpte Beats Electronics  tidligere i år. I tillegg til å lage musikkhodesett og annet lydutstyr står Beats også bak strømmetjenesten Beats Music, som Apple ifølge Techcrunch jobber med å integrere i iTunes.

I en pressemelding skriver Kobalt at endringene i inntektene viser at det nå er et skifte på gang i musikkindustrien som gjør at strømming er i ferd med å bli den dominerende måten å få tilgang til musikk på, og at dette er en levedyktig forretningsmodell for rettighetshavere.

Kobalts tall viser at artistene de representerer nå har større inntekter fra Spotify enn iTunes i Europa.
Kobalts tall viser at artistene de representerer nå har større inntekter fra Spotify enn iTunes i Europa. Kobalt
Det ble for øvrig nylig kjent at artisten Taylor Swift har fjernet all sin musikk fra Spotify, blant annet fordi hun mener tjenesten ikke betaler artistene godt nok. En del andre store artister har også valgt å unngå å distribuere musikken sin via Spotify, skriver Aftenposten.

Les også:

Nå kommer HD-lyden

Spotify-brukere med iOS kan endelig søke i frakoblet modus

Samsung utfordrer Sonos på trådløs lyd  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.