TRAFIKK OG ITS

Nå starter kampen mot sommerulykkene

De fem siste årene har i snitt 41 trafikanter mistet livet i løpet av sommeren.

Mange er ute og kjører på ukjente veistrekninger om sommeren. Som her, ved Ullensvang langs Hardangerfjorden 22. juni ifjor.
Mange er ute og kjører på ukjente veistrekninger om sommeren. Som her, ved Ullensvang langs Hardangerfjorden 22. juni ifjor. Foto: Trafikksikkerhetsforeningen
11. juni 2019 - 11:38

De fem siste årene har i gjennomsnitt 41 personer blitt drept, 216 hardt skadd og 842 skadd i løpet av sommermånedene, juni, juli og august. Nå er Trafikksikkerhetsforeningen klar til å starte sin aksjon mot sommerulykkene på norske veier, og 15. juni starter de sin landsomfattende turné «Til kamp mot veidøden».

– Vi får anledning til å møte menneskene som bor der vi stopper, og høres deres historier på godt og vondt. Det blir sterkt og lærerikt, sier turnéleder og og daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen, Geirr Tangstad-Holdal i en pressemelding.

Vi har alle et stort ansvar når vi beveger oss ut i trafikken, sier Geirr Tangstad-Holdal i Trafikksikkerhetsforeningen. <i>Foto:  Trafikksikkerhetsforeningen</i>
Vi har alle et stort ansvar når vi beveger oss ut i trafikken, sier Geirr Tangstad-Holdal i Trafikksikkerhetsforeningen. Foto:  Trafikksikkerhetsforeningen

Tangstad-Holdal har i mange år vært aktiv i kampen mot veidøden og for et sikrere trafikkmiljø. Han var leder i foreningen Nei til Frontkollisjoner, som ble stiftet etter at han mistet sin lillesøster, svigerbror og niese i en møteulykke på E39 i Rogaland. De tre siste årene har han vært daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen. Fra sitt rullende kontor skal han møte pårørende, trafikanter og veimyndigheter.

Tangstad-Holdal mener trafikksikkerhetsarbeidet må ha fokus på forebygging. 

– Vi har ingen å miste! Vi må øke tempoet i arbeidet med å sikre et trafikkmiljø som beskytter mot menneskelige feil. For en ting vet vi med sikkerhet, mennesker kommer alltid til å gjøre feil, skriver han.

7691 møteulykker i fjor

– I 2018 var det 7691 møteulykker med personbiler der motparten var person- eller lastebiler. 1380 av dem skjedde i løpet av de tre sommermånedene, forteller kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Han oppfordrer sommertrafikantene til å dempe farten og ligge unna mobilen ute i trafikken.

Det er en oppfordring Geirr Tangstad-holdal slutter helhjertet opp om, og Trafikksikkerhetsforeningen vil nettopp informere om trafikkfarene i sommertrafikken på sin turné, og dele ut informasjon om hvordan trafikantene kan ta sine forholdsregler og være fullt skjerpet når man ferdes ute i trafikken.

– Vi som jobber med trafikksikkerhet sentralt, er ofte opptatt med sentrale sikkerhets- og transportplaner. Derfor må vi ut på veien for å kjenne på kroppen hvordan tilstanden er og ikke minst møte pårørende. For til syvende og sist, handler all trafikksikkerhetsarbeid om å ta vare på hverandre, avslutter Geirr Tangstad-Holdal.

Trafikksikkerhetsforeningens sommerturné starter i Halden, og stopper på i alt 18 steder. Turneén vil vare i fire uker, og avsluttes siste uken i juli.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.