Nå starter den store evalueringen av organiseringen av veisektoren

Samferdselsdeepartementet har engasjert et konsulentselskap for å evalere organiseringen av veisektoren, og effekten av opprettelsen av Nye Veier i særdeleshet.

Samferdselsminister skal ha rapporten fra Menon Economics på bordet innen 11. desember i år.
Samferdselsminister skal ha rapporten fra Menon Economics på bordet innen 11. desember i år. Foto: Terje Pedersen, NTB
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
2. okt. 2023 - 11:08

Det er Menon Economics AS som har fått oppdraget med å vurdere om dagens organisering av veisektoren på statlig nivå samlet sett bidrar til effektiv ressursutnyttelse, politisk styring og ivaretakelse av de overordnede målene i Nasjonal transportplan (NTP).

En bred evaulering

Samferdselsdepartementet (SD) legger opp til en bred evaluering av grepet med å etablere et eget veiselskap, istedet for rene evalueringer av Nye Veier AS (NV) eller Statens vegvesen (SVV) opp mot hhv. selskapets formål og instruksen til etaten .

Departementet ønsker at Menon skal få kartlagt hvilke effekter etablering av NVye Veier har hatt på veisektoren samlet sett, både gjennom det NV selv har gjort og gjennom endringene det har ført til hos SVV og eventuelt hos andre aktører i sektoren, heter det i utlysingen av oppdraget.

Vil Nye Veier også i fremtiden vil bidra til utvikling?

Departementet mener det også vil også være nyttig å få frem utviklingen av sektoren i løpet av Nye Veiers levetid, ikke minst for å belyse spørsmålet om det er sannsynlig at NV også i fremtiden vil bidra til utvikling og endring i sektoren og om ulike sammensetninger av NVs portefølje av utbyggingsprosjekter og drifts- og vedlikeholdsoppgaver er bedre / dårligere egnet for at NV skal kunne fremme utvikling i sektoren som helhet.

Stadig flere utbyggere og veieiere

I Hurdalsplattformen heter det at regjeringen vil «utrede hvordan utbygging, drift og vedlikehold av veier skal organiseres med bakgrunn i at stadig flere utbyggere og veieiere gir fare for økte kostnader, mer fragmenterte fagmiljøer og mindre sammenhengende utbygging».

Det var til sammen seks selskapet som var med i konkurransen om utredningsoppdraget for Samferdselsdepartementet.  Menon Economics AS fikk oppdraget til en kontraktsverdi på 1,5 milioner kroner.

Rapporten skal overleveres departementet innen 11. desember.

Modell av nye Tørrfjordelva bru i prosjektet Megården-Sommerset.
Les også

Vegvesenet lyser ut nytt prosjekt til 5,4 milliarder

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.