Nå skal yrkesfagelever lære fagutrykk på engelsk - også norsk og matte blir tilpasset

Elever på yrkesfaglinjene i videregående skoler skal heretter lære arbeidsuttrykk i engelsktimene. Også norsk, matematikk og naturfag blir tilpasset elevene.

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner vil gjøre flere fag mer relevante for yrkesfagelever.
Kunnskapsminister Jan Tore Sanner vil gjøre flere fag mer relevante for yrkesfagelever. Lise Åserud/NTB scanpix
NTB
25. juni 2018 - 09:49

– Dette vil gjøre fagene mer relevante og motiverende for elevene som tar en yrkesfaglig utdanning. Mange har lenge gitt uttrykk for at fagene er for teoretiske, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) til NTB.

Faguttrykk på engelsk

Norsk, matematikk, engelsk, naturfag, samfunnsfag og kroppsøving er fellesfag for alle elever i videregående skole. Læreplanene er de samme enten eleven har valgt studieforberedende eller yrkesfag.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Men nå skal læreplanene for yrkesfagelevene få en yrkesrettet del på mellom 20 og 30 prosent i norsk, engelsk, naturfag og matematikk. Det vil gjøre elevene bedre forberedt til de yrkene de skal inn i, mener Sanner.

– Det betyr at elever som går på for eksempel byggfag, vil tilegne seg engelske faguttrykk og lære å uttrykke seg på en måte som gjør at de kunne få jobb et sted hvor engelsk er arbeidsspråk, sier han.

At omleggingen gjelder en heller liten del av fagene, er han ikke bekymret for.

– Vi mener at det er nok. Dette er en avveining, fellesfagene skal også sikre at elevene skal kunne ombestemme seg. Vi skal ikke lukke noen dører.

LES OGSÅ: Stadig flere unge vil jobbe med bygg og anlegg 

Trenger flere fagarbeidere

Endringen av læreplanene skjer i forbindelse med fagfornyelsen for den videregående skolen, som skal tre i kraft i 2020-2021, og er en del av regjeringens satsing på yrkesfag.

Satsingen har allerede gitt resultater, mener Sanner, som viser til at om lag halvparten av dem som i dag starter på videregående, velger yrkesfag. 

– En større andel elever søker yrkesfag, flere får læreplass, og flere fullfører og tar fagbrev. Vi er godt i gang med å løfte yrkesfagene, men vi er ikke i mål. Å yrkesrette fellesfagene er en viktig del av dette arbeidet, sier kunnskapsministeren.

De neste tiårene vil bli preget av omstilling for norsk økonomi, og ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) kan det ble behov for opptil 70.000 flere fagarbeidere i 2035.

LES OGSÅ: Flere vil bli ingeniører og sivilingeniører

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.