Nå skal verden få vite at de tilbyr teknologien vi trenger

Bransjeorganisasjonene NFA og Ifea er lei av kun å være sett av sine egne. Nå går de sammen om å nå ut til myndigheter, forvaltning og norsk industri.

Møte med styreleder og nestelder i Ifea og NFA hos Data Respons onsdag 11.05.16
Møte med styreleder og nestelder i Ifea og NFA hos Data Respons onsdag 11.05.16 Bilde: Joachim Seehusen

På årsmøtene til de to bransjeforeningene ble det opplyst at en arbeidsgruppe var satt ned for å utvikle samarbeidet. Ut over noen nokså vage tanker om å unngå dobbelarrangementer og å arrangere flere felles konferanser var det lite konkret.

Observatører på styremøter

Nå ønsker foreningene å markere at det er godt med kjøtt på benet, men at prosessen vil ta noe tid. På et møte med styrelederne og ytterligere to styremedlemmer for begge foreningene kom det frem at de allerede snakker om å ha observatører på hverandres styremøter, og at en strategiplan for samarbeidet vil bli presentert på høstparten.

– Virkelig fart på dette blir det først når de to administrasjonene griper fatt idet og begynner samarbeidet, sier Ingvild Johansen, tidligere styreleder i NFA, nå styremedlem

Ny direktør i NFA

Felles konferansekomité

Det skal også lages en felles kurs- og konferansekomité, navnene er klare men ennå ikke offentliggjort ut over at direktørene og styrelederne fra begge organisasjonene skal være med. Målet er å unngå nesten like konkurrerende kurs. Felles kurs er også på agendaen. I tillegg synes det klart at foreningene skal jakte på nye områder og nye markeder på kurs og konferansedelen av virksomheten.

NFA og Ifea

Norsk Forening for Automatisering har 216 bedriftmedlemmer. I tillegg er det 217 personlige medlemmer og drøyt 500 studentmedlemmer.

Industriens Forening for Elektroteknikk har kun bedriftmedlemmer, av dem er det 220 stykker. 

Anslagsvis 30 prosent av bedriftmedlemmene med i begge foreningene.

NFA har administrasjon i Kristiansand mens Ifea har hovedsete i NHO-bygget i Oslo.

Begge foreningene har kurs og konferanser som sin viktigste inntektskilde, og er rammet hardt av oljeprisfallet. 

Vil avtalefeste samarbeidet

Samarbeidet skal formaliseres i en avtale som sikrer at det blir gjennomført i praksis. En slik avtale vil bli presentert rett over årsskiftet, og så lagt frem for årsmøtene neste vår.
– Samarbeidet skal være tema på hvert eneste styremøte. Vi skal få en sterkere stemme, målet er økt effektivitet. Men vi har valgt ikke å se på sammenslåing som metode for å oppnå dette, sa Range Grøtterud.
Men spørsmålet er ikke til å komme utenom. Er det behov for to bransjeorganisasjoner som, selv om det er klare forskjeller, er ganske like.
Alle fire bekrefter at tanken om sammenslåing er der, men den står ikke på agendaen nå. Det er samarbeid som gjelder.

Felles uttalelser og én stemme

Den kommende Industrimeldingen som regjeringen har begynt arbeidet med blir første prøvesten. Til nå har hverken NFA eller Ifea stått på sentrale lister over organisasjoner som blir invitert til å gi høringsuttalelser. Det skal endres.
– Vi har allerede vært i møte med Næringsdepartementet om Industrimeldingen. Vi skal på høringslisten, og vi skal utarbeide en felles høringsuttalelse for begge foreningene, sier Heidi Fuglum, styreleder i NFA. 

Nye områder

Fra venstre, Ragne Grøtterud, Heidi Fuglum, Ingvild Johansen og Tore Sandvoll sittende foran.
Fra venstre, Ragne Grøtterud, Heidi Fuglum, Ingvild Johansen og Tore Sandvoll sittende foran. Bilde: Joachim Seehusen

Tore Sandvoll, styreleder i Ifea erkjenner at bransjen nok har lent seg for tungt mot Statoil og andre aktører i oljenæringen. Han peker også på at bransjen nok har vært rettet mot tradisjonell industri.

– Vi er allerede i dialog med den gruppen i Norsk Industri som er rettet mot havbruk. Innen kommunalteknikk er det også mye som skjer, sier Sandvoll.

– Ja, det er et kjempepotensial innen flere industrisektorer, og kommunalteknikk har heller ikke vært vårt nedslagsfelt, sier Fuglum.

Grøtterud trekker frem den omfattende digitaliseringen som nå skjer, og hun ser at det byr på muligheter.

– Digitaliseringen er altomfattende, og "alle" snakker om den. Digitalisering inneholder mye automatisering og det er et gode for oss at det får økt oppmerksomhet.

Leste du om Ifeas  årsmøte, eller NFAs årsmøte?

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.