BYGG

Nå skal vanntåkebransjen lage felles regler

Bildet viser vanntåke fra et mobilt anlegg som kan trilles inn i rom ved spesielle behov. Omsorgsbygg i Oslo bruker slike vanntåkeanlegg.
Bildet viser vanntåke fra et mobilt anlegg som kan trilles inn i rom ved spesielle behov. Omsorgsbygg i Oslo bruker slike vanntåkeanlegg. Bilde: Joachim Seehusen
29. nov. 2013 - 12:36

Vanntåke

  • Ørsmå dråper, 10 - 200 µm (mikrometer, 10-6 meter).
  • Vanntåken skapes ved at to vannstråler kolliderer i vinkel. Dette fører til at vanndråpene knuser hverandre. Disse mikrodråpene holder seg svevende lenger enn større vanndråper og de blir gjerne dratt med luften inn i brannområdet. Når dråpene blir oppvarmet av brannen utvider de seg 1760 ganger, dette fører til at de fortrenger oksygen og flammene kveles.
  • Vanntåke ble opprinnelig utviklet for offshoreindustrien, de fleste installasjoner har vanntåkeanlegg installert.
  • Stortinget er sikret med vanntåkeanlegg, deler av trehusbegyggelsen på Røros er sikret med vanntåke, likeså den gamle trehusbebyggelsen i Mandal og deler av Universitetet i Oslo.
  • Det finnes to hovedtyper. Lavtrykksanlegg der vannet pumpes ut med 8 - 12 bar og høytrykksanlegg der det brukes 100 - 120 bar.

Men det er ikke vanlig tåkeprat.

Det er eksperter som skal møtes for å bidra til økt bruk av vanntåke som brannsikring.

Vanntåke betegner en tett sky av ørsmå vanndråper, ikke større enn 10 - 200 µm, se faktaboks.

Riktig brukt er vanntåke et effektivt slukkeanlegg, men bransjen sliter. Det er en rekke ulike systemer på markedet og det finnes ingen entydig standard og heller ingen regelverk å forholde seg til.

Vanntåkeforumet startet som en direkte følge av en fagkonferanse for vanntåke i februar i år. Initiativtakerne var Forsikringsselskapenes Godkjenningsnevnd, Brannfaglig fellesorganisasjon og Brannteknisk forening.

Lager veileder

Et av målene med forumet er å utvikle enighet om en veileder og felles regler for bruk i påvente av en internasjonal standard.

– Det finnes en rekke forskjellige nasjonale standarder. Det er med på å holde prisen oppe, sier sjefforsker Ragnar Wighus fra Sintef.

Eivind Moen i Brannfaglig Fellesorganisasjon forteller at arbeidet blant annet skal bidra til å lage en oversiktig måte å prosjektere, installere og kontrollere vanntåkeanlegg. Det skal også utvikles opplæring av prosjekterende og kontrollører.

Sveriges lengste veitunnel: Som å ha to brannmenn plassert hver femte meter

Vanntåke kan blir brukt som slukkeanlegg i større grad, men først må en internasjonal standard på plass.
Vanntåke kan blir brukt som slukkeanlegg i større grad, men først må en internasjonal standard på plass.

Kjenner ikke kvaliteten

Fra Forsikringsselskapenes Godkjenningsnevnd understreker Håvard Grønstad behovet for standardisering.

– Det er installert anlegg vi ikke kjenner kvaliteten på. Det mangler ofte dokumentasjon og regler for kontroll. Det er arbeid på gang for en internasjonal standard.

Standard Norge er med i det internasjonale arbeidet, men det er vanskelig. For sprinkleranlegg finnes et godt og detaljert regelverk, men for vanntåke er det vanskelig fordi det er så mange forskjellige systemer der ute.

Les også: Snart kan du stenges ute fra mobilnettet i en krisesituasjon

Jobbet i 15 år

Wighus fra Sintef har sittet i den internasjonale komiteen siden starten i 1998. Han bekrefter at arbeidet går tregt.

– Vi kan ha et forslag til en komplett teknisk standard klar i første halvdel av 2014, men så begynner byråkratiet og det kan ta lang tid før det kommer en standard på plass.

Wighus mener sprinklerbransjen må ta mye av ansvaret for den trege utviklingen.

Han forteller at de første produsentene av vanntåkeanlegg var nye og uavhengige og derfor konkurrenter til sprinklerprodusentene. Nå er de fleste rene vanntåkeprodusentene kjøpt opp av etablerte sprinklerprodusenter, og det kan endre holdningen.

– Sprinklerbransjen har sittet i de fleste komiteer og forsinket arbeidet, sier Wighus.

Les også: “Skremmesenter” skal gi mer brannsikre plattformer

Sparer ikke vann

Selv om vanntåkeanlegg sprøyter ut mindre vann, mener Wighus vannskadene som oftest blir de samme. Blant annet fordi det meste av vannet knyttet til en brann stammer fra brannvesenet når de kommer til stedet.

– De pøser på store mengder. Det som gjør vanntåke interessant er helt andre forhold enn vannskader.

Wihus lister opp at vanntåke egner seg i bygg med åpne rør siden rørene er mindre og det derfor er mulig å gjøre slukkeanlegget mindre skjemmende.

– Det kan egne seg i stavkirker, museer og samlinger.

I tillegg er vanntåkeanlegg mindre plasskrevende enn alternativene, og de bør bli rimeligere.

– I dag er de ikke rimeligere, og til dels dyrere enn sprinkleranlegg. Det er det ingen grunn til og jeg tror det vil endre seg når en standard kommer på plass, sier Wighus.

Les også:

Her ga sprinkleranlegget vannskader i sju etasjer

Her setter ingeniørstudentene fyr på en Peugeot iOn

Slik sikret de dødstunnelen gjennom Mont Blanc  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.