IT

Nå skal SMS kunne brukes i grupper

Går fra en-til-en til en-til-mange.

Lett å sette opp: Det å registrere en ny gruppe er en smal sak.
Lett å sette opp: Det å registrere en ny gruppe er en smal sak. Bilde: Odd R. Valmot
21. jan. 2013 - 10:48

En god ide på et såkalt hackaton, et 24-timers utviklerforum, har blitt til en kjempesuksess hos søta bror.

I morgen lanserer Telenor tjenesten de utviklet og som har blitt til en bedrift med 10 ansatte og globale ambisjoner

Gruppeverktøy

Ideen som Martin Jacobsen og en kamerat utviklet var å videreutvikle gode gamle SMS til et verktøy for gruppekommunikasjon. I stedet for å sende en melding til en eller flere skulle man opprette SMS-grupper og sende meldinger til et definert telefonnummer.

På den måten ville meldingen gå til alle i gruppen og når de enkelte svarte ville alle får svar. Omtrent som når man kommuniserer på e-post og svarer til alle.

– Ja, det er en god analogi, men før har ikke det vært mulig på SMS. Med denne tjenesten gjør vi enhver mobiltelefon til et gruppeverktøy. Det trengs ikke noen smarttelefon til dette. Og så er det mye billigere. Skal du sende en SMS til 20 personer på den vanlige måten betaler du 20 ganger. Med denne tjenesten betaler du bare en gang. Det gjør alle som svarer også, sier sjefen i SMSgrupp, Martin Jacobsen.

Les også: I år begynner mobilbetalingen

Noe helt nytt

Man kan spørre seg hvorfor teleselskapene vil gå inn på en slik modell som de attpåtil betaler SMSgrupp for.

Alle de svenske teleselskapene gjør det, og nå gjør Telenor det samme.

– Fordi dette er noe helt nytt. Det konkurrerer ikke med vanlig SMS, som er et en-til-en-verktøy. Det vi kan tilby er et en-til-mange-verktøy, og det bare utvider og moderniserer bruken av SMS. Dessuten er dette en helt plattformuavhengig kommunikasjonsform. Du trenger ikke noe spesielt operativsystem, program eller app. Bare en mobiltelefon, og det har alle. Vi tar en veldig gammel kommunikasjonsform og bygger en gruppetjeneste oppå. Det er det som gjør det så enkelt, sier Jacobsen.

Gruppesjef: Sjefen i SMSgrupp, Martin Jacobsen vi gi nordmenn tilgang til gruppemeldinger på SMS og gjøre den gamle tjenesten til noe mer enn meldinger mellom enkeltpersoner.
Gruppesjef: Sjefen i SMSgrupp, Martin Jacobsen, vi gi nordmenn tilgang til gruppemeldinger på SMS og gjøre den gamle tjenesten til noe mer enn meldinger mellom enkeltpersoner. Odd R. Valmot

Høyere prioritet

Jacobsen mener SMS er en helt genial form for kommunikasjon. Selv om folk har e-post på moderne mobiltelefoner, så har ikke slike meldinger like høy prioritet. Folk sjekker stort sett alltid en ny melding på SMS og svarer raskt.

– I Sverige brukes tjenesten av alt fra jaktlag til å planlegge middager og familietreff. Skandias ledelse bruker den til å kommunisere i krisesituasjoner.

Les også: Nå skal skjermen være fem tommer

Nettskytjeneste

SMSgrupp har bygget den nye gruppetjenesten i nettskyen og står for driften selv.

Det gjør det enkelt for teleselskapene å koble seg til. Folk kan gå på nettsiden SMSgruppe.no og registrere en gruppe, eller de kan gjøre det på SMS.

Nå i Norge

SMSgrupp har brukt to år på å bygge seg opp i Sverige, og er nå ti ansatte og tjener penger. Der har de allerede har formidlet 150 millioner meldinger og vokser med rekordfart.

De er flere ganger større enn Twitter og har flere brukere per dag enn Twitter har i måneden. Nå er Norge land nummer to som får glede av gruppemeldingene. Dernest går ferden videre til Sør-Amerika, hvor Jacobsen ser et stort potensial.

– I alle land hvor det er dyrt å sende SMS-er og hvor folk har mindre tilgang på avansert IT og smarttelefoner er dette er et attraktivt verktøy.

I USA har denne kommunikasjonsmodellen vært brukt lenge. Nylig kjøpte Skype-gründeren Niklas Zennström en tilsvarende tjeneste for 600 millioner kroner, så det ligger nok en del penger i modellen selv om brukerne slipper billigere unna.

Les også:

– Alle med Android-telefon trenger sikkerhetsprogramvare  

Forventer CD-lyd i telefonen

Vill vekst i mobil datatrafikk  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.