INDUSTRI

Nå skal Australia bidra i utviklingen av Norges F-35-missil

Joint Strike Missile.

Australia blir med Norge i utviklingen av Joint Strike Missile. De skal bidra med ekspertise innen missilkontroll og styresystemer.
Australia blir med Norge i utviklingen av Joint Strike Missile. De skal bidra med ekspertise innen missilkontroll og styresystemer. Bilde: Forsvaret
26. feb. 2015 - 10:30

Det nye missilet Joint Strike Missile (JSM) er et langtrekkende, presisjonsstyrt missil som utvikles for F-35 av Kongsberg Defence Systems.

Det er en videreutvikling av NSM-missilet som brukes av Sjøforsvaret.

Missilkontroll

De norske og australske forsvarsdepartementene ble enige om samarbeidet tidligere denne uka, og avtalen ble presentert på et flyshow i Melbourne torsdag.

Australia skal bidra med ekspertise innen missilkontroll og styresystemer til JSM. Målet er å videreutvikle og tilføre ytterligere kapasitet til missilet.

Dette vil ifølge regjeringen både styrke missilets operative evne og mulighetene for at også andre land vil investere i missilet.

Regjeringen opplyser at JSM vil gjøre det mulig for Forsvaret både å finne og nå gjennom mot godt forsvarte mål over lange avstander, både på land og til havs.

Les også: Nå skal F-35 skyte Raufoss-ammunisjon

Krigsforebyggende

Sammen med F-35 vil missilet derfor innebære en betydelig styrking av den norske krigsforebyggende terskelen, opplyser regjeringen.

Norge skal anskaffe inntil 52 kampfly F-35-kampfly de neste årene. De første to som er ment for trening, er allerede under bygging, og blir levert i USA i løpet av dette året.

De neste to leveres i 2016. Anskaffelsen er beregnet å koste 67,9 milliarder reelle 2015-kroner.

Les flere saker om F-35.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.