KRAFT

Nå selges klimakvoter på børs

SATSER I KINA: Det er bedre vilkår for å bygge vindparker i Kina enn i Norge, sier direktør Bjørn Husemoen i energiselskapet Vardar. De skal nå investere 500 millioner kroner i Kina.
SATSER I KINA: Det er bedre vilkår for å bygge vindparker i Kina enn i Norge, sier direktør Bjørn Husemoen i energiselskapet Vardar. De skal nå investere 500 millioner kroner i Kina.Bilde: ESPEN LEIRSET
Jannicke Nilsen
1. juni 2007 - 15:29

Statoil og Essen Energy Trading B.V sto for handelen på 25 000 tonn CO 2.

Nord Pool har handlet med klimakvoter i EUs kvotesystem siden 2005. I dag ble den nordiske kraftbørsen den første som formidlet kvoter som innebærer utslippsreduksjon i u-land, såkalte CER-er (Certified Emission Reductions).

Kyoto-protokollen

– I dag lanserte vi et nytt produkt. Norske selskaper kan nå investere i utslippsreduserende tiltak i andre kontinenter og få kvoter som kan tilfredsstille deres egne utslippsforpliktelser, sier kommunikasjonsdirektør Lars Galtung i Nord Pool.

En CER er navnet på en utslippskvote som er produsert gjennom Den grønne utviklingsmekanismen (CDM), som er en av hovedmekanismene innenfor Kyoto-protokollen.

En CER innebærer at noen allerede har gjennomført en reduksjon av klimagasser tilsvarende 1 tonn CO 2 i et u-land. Målet er at kapital og teknologi fra industriland overføres til u-landene.

Strengt kontrollert

FN har en svært streng prosess for godkjenning av de ulike prosjektene, og mange søknader kommer ikke gjennom nåløyet.

– Hvis man kjøper en CER, er kjøper garantert levering av utslippskvoter. Det vil bli veldig spennende å se hvem som vil forhandle i dette markedet framover, sier Einar Hoffhart i Statkraft.

92 bedrifter som allerede er registrert på Nord Pools marked for klimakvoter, er automatisk autorisert for å handle med CER-kvoter.

Kraftprodusenter

Kvotene vil i hovedsak være aktuelle for kraftprodusenter som må innfri utslippsforpliktelser samt industriselskaper. Dessuten vil rene handelsselskaper også trolig spekulere i markedet.

Regjeringen har antydet at kjøp av kvoter fra CDM-prosjekter vil være en måte å redusere utslippene med 30 prosent innen 2020.

EU-bedrifter kan bruke CER-kvoter til å dekke mellom 10 og 20 prosent av sine CO 2-utslipp, resten må de dekke med EU-kvoter.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.