INDUSTRI

Nå organiserer kinesiske arbeidere seg i uavhengige fagforeninger

Myndighetene skjelver.

Foxconn Technology Group jobber blant annet med Apples iPhone. Nå blir arbeiderne organisert.
Foxconn Technology Group jobber blant annet med Apples iPhone. Nå blir arbeiderne organisert. Bilde: DARLEY SHEN

Det taiwanskeide selskapet Foxconn, som har over 1 million arbeidere i Kina, vil ha arbeiderne inn i virkelig uavhengige og representative fagforeninger.

Den taiwanskeide bedriften har kommet fram til at dette er det eneste virkelige svaret etter langvarig massiv uro på bedriftens mange fabrikker. Uorganiserte protester, streiker og en selvmordsbølge er noe av det bedriften har gjennomgått før beslutningen som nå er tatt, skriver London-avisen Financial Times mandag.

Les også: – Kina vil dominere i 2020

Produserer for Apple

Fordi unge, kinesiske arbeidere ikke har noen som helst idé eller begrep om hvordan moderne fagforeninger arbeider og fungerer, skal Foxconn selv begynne et storstilt opplæringsprogram for å lære arbeiderne hva det går ut på.

Foxconn er blant annet storprodusent av en rekke typer elektroniske apparater for mange av verdens kjente merkevareprodusenter. Amerikanske Apple er Foxconns største kunde i Kina.

Beslutningen om å la arbeiderne danne virkelig representative fagforeninger, kom etter at Apple grep inn og forlangte at Foxconn gjorde noe effektivt for å løse de mange konfliktene på fabrikkene i Kina.

Redd det sprer seg

Kinas svar på LO, den offisielle fagbevegelsen ACFTU, er direkte underlagt kommunistpartiet og lokale myndigheter.

Myndighetene i Beijing ser ifølge Financial Times med en viss nervøsitet på det som nå skjer, først og fremst av frykt for at eksempelet skal spre seg.

Myndighetene i Shenzhen og hele den sørlige Guangdong-provinsen har åpnet for uavhengige fagforeninger på mindre bedrifter, men Foxconn har 1,2 millioner arbeidere. Eksempelets makt vil kunne bli mye større.

Les også:

Ble størst i verden på vindkraft i løpet av 10 år

Sjekk forurensningen over Beijing

Kina vil bygge jernbane til Bengalbukta

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.