IT

Nå må internett oppgraderes

Anders Brenna
20. mars 2009 - 09:59

Det pågår for tiden en omfattende norsk nettdugnad for å få alle som bruker Internet Explorer 6 (IE6) til å oppgradere eller bytte nettleseren sin.

Internett trenger din hjelp

Nå er Internet Explorer 8 (IE8) lansert, og det bør være startskuddet for en omfattende nasjonal oppgradering på både private hjemme-PC-er og på maskinene som brukes på rundt om på arbeidsplassene.

Sistnevnte bør imidlertid overlates til IT-avdelingene, slik at de kan gjennomføre oppgraderingene på en kontrollert måte.

IE6-dugnaden

Så og si alle store norske nettsteder er med på det vi refererer til som IE6-dugnaden.

Den består av flere ting, men det mest synlige er nok alle varslene om å oppgradere som alle besøkende med IE6 får når de går inn på VG.no, DB.no, finn.no, gulesider.no, DN.no, Tu.no, Regjeringen.no, Budstikka.no, dinside.no og en haug med andre norske nettsteder.

Disse nettstedene må forøvrig oppgradere sine advarsler snarest, slik at brukerne lenkes til nedlastingssiden for IE8 istedenfor IE7.

Det andre elementet er mer usynlig, men også viktigere. IE6-dugnaden satser på å gå systematisk til verks for å hjelpe de som må oppgradere.

I den forbindelse ble det arrangert et dugnadsmøte 16. mars for å diskutere problemstillingen og nye tiltak.IE6-dugnad
View more presentations from abrenna.


Det første synlige tiltaket ble en oppdatering av IE6-dugnadens wiki, et sted der vi fortløpende vil legge ut mer informasjon om hva som skjer, samt hvordan forskjellige IT-avdelinger har løst problemene de står overfor.

I tillegg kan flere av oss som deltar i IE6-dugnaden stille opp på seminarer eller andre arrangementer for å fortelle litt om hvorfor og hvordan bedrifter og organisasjoner kan og bør oppgradere nettleseren sin.

Internet Explorer 8

Microsofts nye nettleser ble lansert i går ettermiddag, og den er viktig av flere grunner.

Først og fremst fordi dette er den første nettleseren fra Microsoft som er designet for å være best mulig på å følge åpne anerkjente webstandarder, men også fordi den har IE6-motoren innebygd (litt enkelt forklart, men ikke 100% teknisk sett riktig).

Det betyr at IT-avdelinger som kvier seg for å oppgradere fordi de bruker systemer som pågrunn av korttenkte feilvurderinger har låst seg fast i gamle IE6, likevel kan oppgradere.

Som med alt annet her i livet, så bør man teste først, men for 99 prosent av alle brukerne bør dette gå relativt problemfritt.

Så lenge IT-avdelingen gjør sine tester og forbereder seg litt på forhånd, er det ikke lengre en flaskehals for å bli kvitt en gammel nettleser som skaper store problemer for alle webutviklere.

Andre nettlesere

Internet Explorer 8 er ikke det eneste alternativet for å løse problemet. Det er fullt mulig å kjøre flere nettlesere på en PC, også for bedrifter med mange ansatte.

De som ikke oppgraderer til IE8 kan fortsette med IE6 internt, hvis de bruker en av disse når brukerne er ute og surfer på internett:

2 utgaver av IE

Et tredje alternativ er å bruke flere utgaver av Internet Explorer.

I utgangspunktet er det ikke mulig, men Microsoft og andre har laget verktøy som gjør det mulig likevel. De kan som regel fritt lastes ned.

Dessuten er det mange norske bedrifter som bruker tynne klienter, et system som gjør at nettleseren og andre programmer kjører på en server, selv om det oppleves som at den er installert lokalt på PC-en.

Tilbakemeldinger vi har fått, tyder på at mange store organisasjoner velger å kjøre en nyere nettleser på slike terminalservere i tillegg til den som brukerne kjører internt mot gamle proprietære websystemer.

Dette er ikke en fullstendig løsning, men det er uansett et skritt i riktig retning.

Skryt eller ros?

Den største utfordringen for å få oppgradert internett, er noen / flere / mange leverandører i internettbransjen som leverer systemer som krever at brukeren kjører Internet Explorer 6.

Det er ille nok at de ikke støtter flere nettlesere, men når de attpåtil ikke støtter oppgraderte utgaver av denne ene nettleseren, vitner det om manglende kompetanse.

Vi i IE6-dugnaden skal ikke henge ut enkeltleverandører som gjør det - ennå.

Vi satser først på en " Wall of fame" for de som er flinke og tar grep.

De som ikke gjør det, har ikke livets rett. De vil ende på en " Wall of shame". Den listen settes opp 1. januar 2010.

Vi forventer ikke at alle har løst problemet før inneværende år er omme, men vi forventer at alle leverandører innen den tid har lagt frem konkrete planer for å løse problemet.

I mellomtiden skal vi i IE6-dugnaden forsøke å hjelpe til så godt vi kan.

Oppgraderingen starter nå

Det vil ta tid å få alle til å oppgradere, men det er ingen grunn til å vente.

  • Oppgrader Internet Explorer på din egen PC
  • Installer og test en annen nettleser på din egen PC
  • Spør IT-avdelingen om når de skal oppgradere bedriftens nettlesere

Last ned Internet Explorer 8 her

Motiverte deltagere på IE6-dugnadens første møte mandag 16. mars 2009.
Motiverte deltagere på IE6-dugnadens første møte mandag 16. mars 2009.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.