T2

Nå kommer surround fra NRK

UTFORDRING: Teknologidirektør Nils Bjarne Foss hos NRK har hatt en utfordring med å få plass til tre HD-kanaler og alle radiokanalene i bakkenettet.
UTFORDRING: Teknologidirektør Nils Bjarne Foss hos NRK har hatt en utfordring med å få plass til tre HD-kanaler og alle radiokanalene i bakkenettet. Bilde: Odd Richard Valmot
23. feb. 2011 - 10:38

I fjor la NRK om NRK1 til HD. Målet var å legge om alle de tre fjernsynskanalene innen VM på ski, som starter onsdag. Det har de klart.

Raster

Alle som har en HD-TV og mottakerutstyr kan nå se tydelig forskjell på NRK2 og 3. Alle de tre kanalene sender i et såkalt HD-raster med 50 progressive bilder i 1280 ganger 720 punkter.

– Utfordringen har vært å få den kvaliteten vi har ønsket på bakkenettet når vi skal sende tre HD-kanaler og alle radiokanalene på en multiplekser. Men det har vi klart, og jeg synes kvaliteten er imponerende god, sier NRKs nye tekniske direktør Nils Bjarne Foss.

16 Mbit

I bakkenettet benytter NRK en teknikk som kalles statistisk multipleksing som kontinuerlig måler bevegelsen i hver av kanalene og fordeler kapasiteten mellom dem optimalt.

Totalt benyttes 16 Mbit/s til de tre kanalene, men den varierer kontinuerlig mellom 3 og 11 Mbit/s per kanal.

– Vi benytter den samme teknikken på de bildene vi sender via satellitt og som mottas av folk med paraboler og i kabelnett. Her har vi mer å gå på, og kan sende med 27 Mbit/s. Det betyr at bildene blir hakket bedre, men i løpet av våren skal vi installere nytt utstyr for å komprimere signalene i bakkenettet, og da venter vi at de blir like gode, sier Foss.

Nå kommer HD også på nett: Snart får du nett-TV i HD

Kino-3D i stua

Viasat først med 3D-sendinger

Mye igjen

NRKs omlegging av alle sendingene til HD betyr ikke at alle programmene kommer i HD. Fremdeles er mye av utstyret basert på SD (standarddefinisjon).

– Det som gjenstår nå er fase to, og det er å bytte ut alt det gamle utstyret med nytt i HD. Det vil ta noen år med naturlig utskiftingstakt. Likevel er vi komfortable med situasjonen. Seerne vil se at antallet HD-sendinger øker hele tiden. Dessuten har vi investert i fantastisk godt utstyr for å skalere sendingene fra SD til HD. Det er mange som tror at Dagsrevyen er en HD-produksjon, men det er den ikke. De skarpe bildene er et resultat av skaleringselektronikken vi bruker, sier Foss.

Foreløpig er det bare Østlandssendingen av distriktssendingene for får glede av den nye skaleringsteknologien.

– Når vi sender 13 samtidige lokale sendinger er det en utfordring å få alt i HD.Lyd også

Foss peker på at HD er mer enn bilde. Det er lyd også.

Planen var å konsentrere HD-satsingen om bildet først, men nylig sendte NRK sin første sending i 5.1-lyd, kanskje bedre kjent som surround, fra Operaens hovedscene.

– Mange av HD-programmene vi kjøper inn har 5.1-lyd og vi kommer til å produsere stadig mer i tiden fremover. Det nye lydformatet, som selvfølgelig krever at folk har utstyr til å gjengi den hjemme, bidrar betydelig til TV-opplevelsen, sier han.

Dermed har det skjedd ting bare siden Eurovision Song Contest i fjor.

Les saken: Ingen surround i Norge

Hele ski-VM kjøres på fiber

700.000 husstander får Wimp gratis

Mener passiv 3D er best

Her er Galaxy Tab som titommer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.