T2

Nå kommer smarte halsbånd til hunder

Måler aktivitet og rapporterer helsedata.

Voyce er et hundehalsbånd med sensorer og et trippelakse-akselerometer.
Voyce er et hundehalsbånd med sensorer og et trippelakse-akselerometer. Bilde: Barbara O'Brien
Svein-Erik HoleSvein-Erik HoleDigitalredaktør i TU Media
28. juni 2014 - 16:44

NEW YORK: Gründerne er litt lei av at Voyce omtales som «en Fitbit for hunder», for ambisjonene strekker seg lengre enn som så:

Det smarte halsbåndet skal sikre at hunden alltid får oppfølging når det kan spores endringer i helsetilstanden.

Les også: Denne trøya kartlegger din fysiske form

Oversikt over hundens helse

Voyce er et hundehalsbånd stappet med sensorer, og som i tillegg har et trippelakse-akselerometer.

Systemet er bygget for at hundeeiere skal kunne samle inn informasjon om hundens fysiske form, analysere dataene og lære av dem, for deretter å dele - for eksempel med veterinæren.

Sensorene i Voyce overvåker blant annet puls og respirasjonsfrekvens. I tillegg får du vanlige aktivitetsarmbånd-data som kaleriforbruk og oversikt over aktivitetsnivå og hvile.

I sum skal dataene gi en brukbar oversikt over hundes fysiske tilstand.

Les også: Slik er Samsungs nye smartklokker

Avanserte algoritmer

På en mobil-app kan du følge trender, for eksempel prosentvis endring i kaleriforbruk over en gitt periode.

Dataene synkroniseres over wi-fi, og litiumionebatteriet må lades ca. én gang i uka.

– Jeg forstår at folk umiddelbart tenker «en Fitbit for hunder», men det er faktisk vanskeligere å måle aktivitet hos hunder enn hos mennesker, fordi ulike raser er så veldig forskjellig bygd opp. I bunnen ligger noen ganske avanserte algoritmer som gjør at systemet kan levere presise måledata basert på den individuelle informasjonen som hver hundeeier plotter inn, sier Tim Brightwell i Voyce.

Vi treffer ham på gadgetmessa CE Week i New York.

Voyce er utviklet i samarbeid med bioingeniører, hundeeksperter og Cornell University - en av USAs ledende veterinærinstitusjoner.
Vi treffer ham på gadgetmessa CE Week i New York.Voyce er utviklet i samarbeid med bioingeniører, hundeeksperter og Cornell University - en av USAs ledende veterinærinstitusjoner. Voyce

Les også: Norsk selskap moderniserer fluestanga

Katter neste

De innhentede datene gir mye informasjon, og noen ganger er funnene verdt å ta alvorlig:

Endringer i aktivitetsnivå kan for eksempel være en indikasjon på leddgikt, hofteleddsdysplasi eller hjerte-/lungeproblemer. Endringer i søvmønster kan tyde på generell mistrivsel eller helseproblemer.

– Denne typen overvåkning kan avsløre hva som plager hunden, eller i det minste gi et signal om at man bør oppsøke veterinær, sier Tim Brightwell.

Av den grunn har utviklerne gjort dataene enkle å dele. Trend-kartlegging mellom veterinærbesøkene gir økt innsikt i hundens helse, også for veterinæren selv.

Voyce er utviklet i samarbeid med bioingeniører, hundeeksperter og Cornell University - en av USAs ledende veterinærinstitusjoner.

– Hva blir neste steg i utviklingen?

– Vi lager en versjon for katter og veldig små hunder. Jeg kan foreløpig ikke gi noen dato for når denne vil bli klar, sier Brightwell.

Foreløpig kan Voyce bare bestilles over nett, og de regner med å ha produktet klart til leveranse i august. Halsbåndet er priset til 299 amerikanske dollar, i tillegg må man ha et månedlig abonnement til 15 USD for å få fullt utbytte av analyseprogrammene.

På en egen app kan du følge utviklingen i hundens helse.
Foreløpig kan Voyce bare bestilles over nett, og de regner med å ha produktet klart til leveranse i august. Halsbåndet er priset til 299 amerikanske dollar, i tillegg må man ha et månedlig abonnement til 15 USD for å få fullt utbytte av analyseprogrammene.På en egen app kan du følge utviklingen i hundens helse. Voyce

Les også:

Disse elsyklene er best i test

Denne sykkelhjelmen måler signaler fra hjernen  

– Smartklokker blir «det neste store»

Stor test av aktivitetsarmbånd: Disse holder styr på alt du gjør

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.