MOBIL

Nå kommer mobilene som skanner øynene

Skal være sikrere enn fingeravtrykkleser.

Marius ValleMarius ValleJournalist
3. mars 2015 - 19:22

BARCELONA, MOBILE WORLD CONGRESS: Hva om du bare kunne se på telefonen din for å identifisere deg?

Det er ikke helt utopisk. Android har for eksempel støttet ansiktsgjenkjenning en stund, men dette er en identifikasjonsmetode med svært lav sikkerhet.

I år kommer det imidlertid telefoner med øyeskannere. Dermed vil du ikke trenge å fomle med fingeravtrykkskannere, noe som kan være upraktisk om du bruker hansker, har fuktige fingre eller slikt.

Under Mobile World Congress har det blitt lansert flere telefoner med øyeskanning. Den ene en prototype fra Fujitsu, og to Android-telefoner som er produksjonsklare.

Les alle våre saker fra Mobile World Congress.

Avansert irisskanner

Fujitsus teknologi er den mest avanserte, og antakelig den sikreste. Denne skanner iris, som har unike mønstre fra person til person.

Fujitsu kombinerer et kamera og et infrarødt lys, som leser av øynene dine. Teknologien gjør det mulig å gjøre unna identifikasjonen på under et sekund, og fungerer like godt i mørket som i dagslys.

Vi fikk prøve løsningen, og opplevde den som hurtig og presis, selv om vi holdt telefonen på normal avstand. Det var imidlertid nødvendig å posisjonere øynene inni to sirkler på skjermen, noe som krever litt trening å få til skikkelig.

Les også: Kjøper du disse får du med Office til PC-en

Kommer i år

Prototypen som vises frem har irisskanneren som en separat enhet på telefonen, men i et ferdig produkt vil det være en integrert del av telefonen, forteller Fujitsus internasjonale kommunikasjonssjef, Scott Y. Ikeda.

Ikeda forteller at de regner med å lansere et produkt med irisskanneren i løpet av 2015. Teknologien er først og fremst tiltenkt smarttelefoner, men kan også brukes andre steder.

Skanneren benytter en spesiell algoritme utviklet av amerikanske Delta ID, og skal ha en feilrate på 0,001 prosent. En fingeravtrykkleser har ifølge Fujitsu en feilrate på 0,01 prosent, altså ti ganger høyere.

Les også: Dette er verdens letteste titommers nettbrett

Fujitsus irisskanner krever egen maskinvare, men er til gjengjeld svært rask.
Fujitsus irisskanner krever egen maskinvare, men er til gjengjeld svært rask.

ZTE skanner blodårer

Også ZTE viser frem en telefon med øyeskanner, ZTE Grand S3. Denne benytter teknologi fra amerikanske EyeVerify, som er i motsetning til Fujitsus løsning ikke skanner iris. I stedet registerer den blodårene i det hvite i øyet ditt.

Til dette kan den benytte et hvilket som helst mobilkamera med mer enn en megapiksels oppløsning.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Vi opplevde løsningen som klart tregere enn Fujitsus, men det kan tenkes dette hadde med belysningen ved ZTEs utstilling å gjøre.

Fordelen med denne løsningen er at den ganske enkelt kan bygges inn i de fleste smarttelefoner, ettersom den er programvarebasert.

Derfor skal ZTE utstyre flere telefoner med funksjonen fremover. Alcatel benytter også denne løsningen i sitt nye flaggskip Idol.

Les også:

Telenor vil gjøre det mye billigere å roame i utlandet

Slik er de nye Galaxy S6-modellene

Nå kan du få 200 GB i mobilen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.