T2

Nå kommer mega-TV-ene

TV-produsentene står i kø for å friste deg.

Til de store stuene: Produktsjef for TV i Samsung Knut Erik Rørnes tror 85 tommeren kommer til å appellere til mange når den nå snart kommer på markedet
Til de store stuene: Produktsjef for TV i Samsung Knut Erik Rørnes tror 85 tommeren kommer til å appellere til mange når den nå snart kommer på markedet Bilde: ORV
9. sep. 2014 - 07:00

BERLIN/IFA: Synes du 55 tommer TV er for lite? Eller blir til og med de på 75 for puslete? Hva da med en 85 tommer?

Slike vil nok bli å finne i en del norske hjem i det beste året. Med slike skjermer i stua er det ikke snakk om Full HD.

Dette er et marked som bare vil ha modeller med 4K, eller Ultra HD, som er det korrekte navnet.

Kostbare saker

Da de kom på IFA for to år siden skapte de furore. LGs modell kostet 129.000 kroner. Sony ville ha 200.000. Problemet den gang og frem til nå har vært at skjermprodusentene lå foran standardiseringen av resten av elektronikken.

Det er først nå det er blitt skikk på sakene. Slike modeller må ha HDMI 2.0 for å kunne overføre signaler i UHD fra andre bokser, og de må kunne dekode det nye HEVC-kompresjonsformatet.

Det lille som finnes å se av UHD-programmer er et par serier fra Netflix, men det kommer mer. Skulle de vært kodet i mpeg4 hadde de tatt opptil 30 mbit/s. Med HEVC er vi litt over 15 Mbit/s.

Nå har de fleste UHD-TV-ene fått slik dekoding, og de som ikke har det vil få det snart. Det gjør også at TV-produsentene kan slippe seg mer løs og satse på de store skjermene som trenger den høye oppløsningen.

Les også: LG først med buet OLED i 4K

Prisene i fall

Det gjør 85-tommerne, som nå har falt skikkelig i pris. Thomson skal ha rundt 80.000 kroner for sin, og det er vel i nærheten av den prisen Samsung også faller ned på når de får modellen de viser på IFA inn i prislista.

De som vurderer en slik prakt-TV til jul trenger litt av et juletre om den skal ligge under.

Flere andre produsenter stilte også ut nye modeller i 85-tommerklassen, som ser ut til å bli et slags øvre segment for folk som vil kjøpe seg noe ekstra stort.

Vi kan nok vente oss at når priskrigen får herjet i markedet en stund at vi ser 70-tallet og kanskje også 60-tallet på spesielle kampanjer.

Innsikt: Om noen år kommer nesten alle TV-er, nettbrett og lyspærer med OLED-skjermer

Til de veldig store stuene: Produktsjef for TV i Samsung Knut Erik Rørnes tror prisen som kan havne rundt millionen blir i drøyeste laget for den lekre kurvede 105 tommer TV-en i 21:9 format
Til de veldig store stuene: Produktsjef for TV i Samsung Knut Erik Rørnes tror prisen som kan havne rundt millionen blir i drøyeste laget for den lekre kurvede 105 tommer TV-en i 21:9 format

For de kjøpesterke

Samsung viser også sin 105-tommers TV i 21:9 format. En skjerm som passer perfekt til film. De viste den på CES også, men nå forteller de at den vil kunne bestilles av folk som er villig til å betale rundt en million kroner.

Det er jo en praktfull TV, men formatet gjør det enda vanskeligere å skaffe innhold. Seriene til Netflix er laget i 16:9 og det er jo ikke morsomt å få svarte felter på hver side av skjermen, eller dra ut bildet digitalt. Da blir alle litt brede i kroppen.

Alternativet er Blu-ray plater, men de er bare i Full HD og må oppskaleres til UHD. Nå må det legges til at det fungerer veldig bra.

Les også: Nå kommer Canal Digital endelig med TV på nettbrett

Mega-TV i betong og eik

Et godt alternativ for dem med enda litt mer penger er kinesiske TCL sin nye buede 110 tommer. Den er designet av deres nye sjefsdesigner, som inntil nylig bekledde den samme rollen i Bang & Olufsen.

Den står på en solid fot i betong og eik som inneholder basshøyttalerne og dreiemekanismen som kan dreie hele stasen mot der folk sitter.

Siden dette ikke er noe du henger på veggen er også baksiden et praktverk i eik.

Størst: Kinesiske TCL har laget verdens største kurvede TV med sin 110 tommer. Designen er det B&Os avhoppede designsjef som står for. Han har flyttet til kina og får boltre seg i eik og betong. Denne står støtt på sine betongføtter
Størst: Kinesiske TCL har laget verdens største kurvede TV med sin 110 tommer. Designen er det B&Os avhoppede designsjef som står for. Han har flyttet til kina og får boltre seg i eik og betong. Denne står støtt på sine betongføtter orv
Mer fra IFA:

Nå kommer HD-lyden

Samsungs nye Note har en knekk i skjermen

Her er Sonys nye flaggskip-mobil

Snart kan ovnen og kjøleskapet styres fra mobilen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.