PRODUKTNYHETER

Nå kommer kyborg-inspektørene

19. apr. 2001 - 13:03

Det Norske Veritas Research (DNVR) testet fra desember 1999 til mars 2000 en prototyp av datagiganten IBMs kroppsbårne PC under skipsinspeksjoner. Felttestene indikerte at inspektørene på denne måten kan spare mye tid og bedre kvaliteten på arbeidet. Når man kombinerer et menneske med en maskin kaller man det en kyborg. I dette tilfellet en kyborg-inspektør.

–Vanligvis gjør vi arbeidet med papir og penn, og skriver rapportene inn på en PC etterpå. Nå kan vi få fram tegninger og dokumentasjon via den kroppsbårne PC-en. Skipets tilstand kunne i prinsipp sammenlignes på stedet med data fra tidligere inspeksjoner, sier Magne Mestl ved DNVR, som ledet testprosjektet.

Med et kamera i hjelmen kan inspektørene ta bilder og på stedet legge dem rett inn i rapporter og sjekklister. Meldinger blir lest inn med stemmen, og tekst og data blir skrevet inn med hjelp av et tastatur.

– Selv om vi ikke kan være online hele tiden, kan vi gjøre ferdig arbeidet først og koble oss opp etterpå, sier Mestl.

Bør forbedres

Foreløpig har utstyret enkelte svakheter. Mestl mener det gjenstår en del arbeid for at programvaren skal bli brukervennlig. Andre som har testet utstyret, har erfart at den håndholdte pekeredskapen er besværlig å betjene, og at det kan være vanskelig å lese skjermbildet i skarpt lys.

– Likevel er jeg sikker på at denne type utstyr kommer til å stå sentralt i framtiden, sier Mestl.

IBM Wearable PC har prosessorkraft og minneskapasitet som en Thinkpad 560 bærbar PC. Prosessorenheten veier 400 gram og er litt større enn en lommedisko. Den kan bæres i et livbelte eller i en vest sammen med en videoadapter.

Skjermen er et 14 ganger 8 millimeter flytende krystall display (LCD) som henger rett foran høyre øye. En håndholdt pekeenhet med to knapper erstatter den tradisjonelle PC-musen. Tastaturet fester du på armen eller vesten.

Det amerikanske selskapet Xybernaut har inngått en avtale med IBM om å utvikle og markedsføre neste generasjon Wearable PC, som trolig kommer i industrialisert versjon i løpet av 2001.

Norsk variant

IBM er ikke alene. Stavangerselskapet Hitec O starter i disse dager produksjonen av PC-vesten VisiWear – et eksplosjonssikkert system som hovedsakelig er rettet mot oljeindustrien. – Utstyret kommuniserer trådløst ute på plattformer og via fiberoptiske kabler mot eksperter på land, sier Christian Rokseth ved Hitec O – mannen som har utviklet prototypen av VisiWear.

Utstyret har vært testet på oljeplattformene Åsgard B og Sleipner, og av Statoil, Baker, Telenor, Merkantildata og PGS. Rokseth mener at utstyret også kan brukes i produksjonsanlegg, innen brannvern og redningstjeneste, i Forsvaret og innen helsevesenet.

PC-en er bygd inn i en vest som du kler på deg. Kommandoer mates inn via en trykkfølsom skjerm med musfunksjon. Systemet har toveis trådløs audio-, video- og datakommunikasjon. Et videokamera kan bæres på skulderen, mens selve datamaskinen bæres på ryggen. Systemet har en Pentium II 400 megahertz prosessor, 256 megabyte RAM og 20 gigabyte harddisk.

Norges forskningsråd finansierer 28 prosent av utviklingskostnadene.

Gulløyet

Også automatiseringskjempen Honeywell har et system som kan brukes i eksplosjonsfarlige områder. Golden Eye ble lansert i 1999 og er en spesialtilpasset løsning for industribruk.

Systemet har ikke hodesett. Operatøren bærer med seg PC-en og kikker inn i et håndholdt instrument på størrelse med et stort videokamera. PC-en kobles til en server via en radiokommunikasjonsenhet som bæres i buksebeltet.

Golden Eye har en robust konstruksjon som tåler utendørs bruk. Operativsystemet Windows CE og Internet Explorer Pocket Browser gir operatøren tilgang til prosessbilder med informasjon i sanntid.

Mobil assistent

Xybernauts Mobile Assistant (MA) har vært i salg et par år allerede. I desember 2000 ble en ny versjonen introdusert – MA IV TC. Prosessorenheten har målene 63 ganger 117 ganger 190 millimeter og veier 795 gram. Den benytter en 400 megahertz prosessor og en harddisk på opptil 32 gigabyte.

Arbeidsminnet kan være opptil 192 megabyte. Du bærer sentralenheten og en batterienhet i et belte rundt livet. Hodesettet har videokamera, mikrofon og hodetelefoner. Skjermen ser du i et speil foran øyet. Utstyret har et stort utvalg standard grensesnitt for forskjellig utstyr som kan tilkobles – for eksempel strekkodeskannere.

Det amerikanske selskapet Via Inc. har en robust talestyrt løsning som bæres i beltet, og benytter et håndholdt fargedisplay.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.