KRAFT

Nå kommer de mobile kraftverkene

HER SKAL DET STÅ: Det første av de to mobile kraftverkene til Statnett ankommer Tjeldbergodden i Møre- og Romsdal i løpet av sommeren.
HER SKAL DET STÅ: Det første av de to mobile kraftverkene til Statnett ankommer Tjeldbergodden i Møre- og Romsdal i løpet av sommeren. Bilde: Statoil
Jannicke Nilsen
14. juni 2007 - 08:18

Samtidig som regjeringspartiene krangler om klimakutt, ankommer det første av de to kraftverkene som frurenser 60 prosent mer enn vanlige gasskraftverk.

Amerikansk produsent

I løpet av noen uker vil Norges- vassdrags- og energidirektorat (NVE) gi det endelig formelle klarsignalet til byggingen.

Den avgjørende avklaringen fikk Statnett i fjor, da Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen sa ja til de flyttbare kraftverkene.

I januar i år skrev Statnett under på kontrakten med den amerikanske produsenten Pratt og Whitney, melder Aftenposten.

Forsyningssikkerhet

Kontrakten omfatter også anlegg nummer to som skal settes opp i Nymahna i Møre- og Romsdal i tilknytning til terminalen som tar opp og inn gassen fra Ormen Lange-feltet. Statnett har imidlertid ikke fått endelig klarsignal til dette anlegget. Den totale regningen kommer på 1,5 milliarder kroner.

- Vi plasserer disse anleggene her for å øke forsyningssikkerheten i Midt-Norge, sier kommunikaskjonsdirektør Tor Inge Axelsen i Statnett til avisen.

Lite effektive

Anleggene kan maksimalt brukes fem måneder i året, og i hovedregel bare ved akutt mangel på strøm.

Tilsammen vil de to mobile kraftverkene ha en kapasitet tilsvarende tre fjerdedeler av kraftverket på Kårstø. Effekten er imidlertid mye dårligere. De to kraftverkene klarer bare å omgjøre 36 prosent av energien i gassen til strøm, i motsetning til vanlige gasskraftverk som klarer 58-60 prosent.

I full drift vil anleggene produsere dobbelt så mye kraft som Drammens årsforbruk, og slippe ut 730 000 tonn CO2 per år, nesten like mye som et tilsvarende kullkraftverk ville gjort.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.