T2

Nå kommer Canal Digital endelig med TV på nettbrett

Nye funksjoner i hopetall.

2. sep. 2014 - 14:03

Konkurransen fra strømme-TV fra Netflix, Viaplay, HBO og også NRK har fått TV-distributørene til å skjerpe seg.

Det holder ikke lenger å være en plugg i veggen. Kunden vil ha mer. Mye mer.

Og det får de. Først kom Altibox, så fulgte Get opp og nå lanserer Canal Digital, det vil si kabel-TV-delen, oppgradert programvare og mulighet for å se og styre TV fra nettbrettet.

Bakoverkompatibel - stort sett

Sentralt i den nye T-We-plattformen, som programvaren heter, er det å utnytte kraften i den nye ADB-boksen de har hatt på markedet i et års tid.

Programvareoppgraderingen som skal rulles ut i siste halvdel av september vil også fungere på den forrige ADB-boksen, men den har ikke den samme maskinvareutrustningen, så ikke alle funksjonene vil fungere.

De som fremdeles har den gamle PVR-en fra Sagem sitter med skjegget i postkassa og bør nok vurdere en fornyelse.

Mange funksjoner er allerede implementert i den første versjonen av T-We, men oppgraderingen skal forbedre dem og tilføre ny funksjonalitet.

Les også: LGs nye super-TV har høyere oppløsning enn 4K

Unngår opptaksskrekken

Det å glemme å ta opp et program er ikke lenger like katastrofalt. Nå får kundene et ukesarkiv på rundt 30 kanaler og femten til skal snart inn i arkivet.

Da har man en uke på seg til å se programmene man gikk glipp av. Men om sommeren, når kanalene har sendt mye repriser, får distributører som Canal Digital lov å legge dem i arkivet fordi rettighetene til programmet er «brukt opp».

Det sier litt om hvilken utfordring distributørene kjemper med når de vil gi kundene et bedre tilbud.

I tillegg er det ingen katastrofe å komme for sent til programstart. De aller fleste kanalene kan spoles tilbake til start selv om de ikke er tatt opp.

De som abonnerer på kanaler slik som C More får i tillegg apper som leder dem inn i kanalenes egne program- og filmarkiver.

Når man bruker slike funksjoner strømmer programmet over nettet. Selv om kunden har en annen internettleverandør blir ikke denne forbindelsen belastet. Slike funksjoner og filmleie strømmer over kabelnettet.

Les også: Viaplay sier de nå har bredere utvalg enn Netflix

Mer: Vil du ha mer av den typen film du har sett på, eller mer fra de samme sluespillerne eller regisørene er det bare å trykke på
Mer: Vil du ha mer av den typen film du har sett på, eller mer fra de samme sluespillerne eller regisørene er det bare å trykke på

YouTube

I tillegg til at musikktjenesten Wimp er inkludert i basistilbudet har også Canal Digital lagt inn Youtube som en app direkte i T-We.

Filmleie får også en overhaling. Her kommer en egen «mer»-knapp som viser liknende filmer for de som ikke får nok av det de ser. Dette er en tjeneste som Rowi leverer til CD og den lærer på en måte som Netflix.

Man kan også velge funksjonen «flere fra» og velge filmer med de skuespillerne og regissører som er med i filmen.

Rett i EPG-en: Man slipper å bla mye for å finne ukesarkiv og «Start forfra». Begge funksjoner er tilgjengelige når man er i en kanal i EPG-en.
Rett i EPG-en: Man slipper å bla mye for å finne ukesarkiv og «Start forfra». Begge funksjoner er tilgjengelige når man er i en kanal i EPG-en.

Zapper

En av nyhetene er at den lille og billige zapperboksen, altså en som ikke har harddisk for opptak, nå kan samarbeide med hovedboksen.

Den kan koble seg til hovedboksen via Ethernet, eller trådløst via en trådløs bro. Da får man tilgang til all funksjonaliteten på den store, og du kan se alle programmer, filmer og opptak fra hovedboksen.

De som vil spare penger kan klare seg med denne. Den klarer seg uten hovedboksen og det er mulig å koble til en harddisk eller minnepinne for å gjøre opptak.

De som vil ha en digital minimumsløsning vil få en masse nye muligheter med den lille boksen, men som en multiromsløsning vil den henge på den store boksen. Herfra kan man hente opptak og styre opptak på den store PVR-en.

Den kan på sin side ta opp tre programmer på samme tid samtidig som den kan vise et program på TV-en den er koblet til og et annet på den lille.

Innsikt: Om noen år kommer nesten alle TV-er, nettbrett og lyspærer med OLED-skjermer

YouTube: De som liker YouTube kan glede seg over at Googles videomaskin nå er integrert direkte i T-We
YouTube: De som liker YouTube kan glede seg over at Googles videomaskin nå er integrert direkte i T-We

Nettbrett

Og som ikke det var nok kan snart kundene sitte med et nettbrett i fanget og se på en kanal til.

Det er åtte tunere i ADB-boksen og en av dem kan forsyne et nettbrett.

– Vi er stort sett ferdig med en Canal Digital-app til iOS-nettbrett og Android skal følge like etter. På nettbrettet får man tilgang til så å si alle kanaler og opptak. Det er fremdeles ikke tilgang til ukesarkivet og filmleie, men det jobbes det med, sier produktutvikler i Canal Digital, Knut Arild Nupen.

Det som sendes over wifi er et kryptert signal, og det funger bare innen huset. Det jobbes også med en ekstern variant, men det er et rettighetsspørsmål. Brettet kan også brukes som fjernkontroll til boksen.

Appen inneholder en bredbåndtest som kan sjekke hvor stor effektiv båndbredde man har i ulike deler av huset. Er den for dårlig kan man redusere oppløsningen i det boksen sender til brettet.

Appen vil også ha en veileder for hvordan alt skal settes opp, noe mange sikkert vil sette pris på. Appen vil lanseres i månedsskifte oktober/november.

Se ingen kabel: Sier produktutvikler i Canal Digital, Knut Arild Nupen og viser at den lille zapperboksen klarer seg fint med de trådløse signalene fra ADB-boksen.
Se ingen kabel: Sier produktutvikler i Canal Digital, Knut Arild Nupen og viser at den lille zapperboksen klarer seg fint med de trådløse signalene fra ADB-boksen.

Teknologiopprydding

Analoge TV-kanaler tar uforholdsmessig mye plass i kabelnettverkene.

Nylig fjernet Canal Digital fire av den og nå er det bare 8-10 tilbake.

– Denne utviklingen vil nok fortsette. I tillegg kommer vi også til å fjerne SD-kanaler når de er tilgjengelige som HD. Med den utrustningen de aller fleste har hjemme nå er det bare forvirrende å parallellsende dem. I tillegg tar det kapasitet, sier informasjonssjef i Canal Digital kabel, Catharina Kokkim.

Les også:

Den mest overbevisende iPhone 6-videoen til nå

Microsoft med Chromecast-utfordrer?

Dette kan bli lanseringsdatoen for Windows 9  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.