BYGG

Nå kommer byggeplass-ID-kravet

UTEN VERDI: Reglene Bondevik II-regjeringen foreslo, ville gitt ID-kort uten verdi. Her et kort fra et pilotprosjekt, slik næringen selv vil ha det.
UTEN VERDI: Reglene Bondevik II-regjeringen foreslo, ville gitt ID-kort uten verdi. Her et kort fra et pilotprosjekt, slik næringen selv vil ha det. Bilde: Joachim Seehusen

Etter at forslaget til forskrift er presentert, skal det være en høringsrunde der byggenæringen får uttale seg.

– Vi regner med at kortene kan tas bruk neste høst en gang, sier informasjonsrådgiver Martin Fredheim i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Produksjonen av kortene blir lagt ut på anbud, også det før jul, ifølge Fredheim.

Sikrere

ID-kortene vil gi byggenæringen en mye bedre sikkerhet enn den noen gang har hatt.

- Vi går ut i fra at kortene bare utstedes til dem som er lovlig registrert som arbeidstakere eller selvstendig næringsdrivende, sier spesialrådgiver i Byggenæringens Landsforening (BNL), Arne Slettebøe.

Misbruk er lite trolig.

– Som alle andre kort kan også disse ID-kortene bli brukt av feil personer. Kortene blir ingen adgangskort som må registreres i for eksempel en kortleser på byggeplassen. De blir helt identiske, akkurat som førerkortene er. Det blir i alle fall ikke enklere å misbruke ID-kortene i byggebransjen enn å misbruke andre kort.Vil kvie seg

Slettebøe tror at de som ikke har hatt sitt på det tørre i byggebransjen, vil få vanskeligheter når systemet er innført.

– De som i stor grad har jobbet svart, vil kvie seg for å bli registrert. Det må de, for på samtlige byggeplasser vil det bli påbudt å bære ID-kort.

Krav

– Vi vet ennå ikke helt hvordan forskriften blir, sier Slettebøe.

BNL regner med at ID-kortet må fornyes annet hvert år eller ved skifte av arbeidsgiver.

- Det er således et arbeidsgiveransvar å sørge for at egne ansatte har ID-kortet. For å få mer ryddige forhold i næringen, må ID-kortet ses i sammenheng med krav om å føre mannskapslister. Det er også viktig at bransjens kunder etterspør ID-kortene, spesielt i det private markedet, sier Slettebøe.Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.