MOBIL

Nå kommer 3D-mobilene

Hvem andre enn LG kommer til å lansere 3D-mobiler denne måneden?

Marius ValleMarius ValleJournalist
2. feb. 2011 - 12:29

Nå kommer 3D-skjermer til mobiltelefoner. Alt tyder på at det er koreanske LG som blir først ut på det norske markedet.

3D-skjermer har bare såvidt begynt å dukke opp i stuene, og hittil har du stort sett vært nødt til å bruke spesielle 3D-briller for å se film i 3D. 

Den siste tiden har det kommet TV-er med såkalt brillefri 3D. Det vil si at du kan se 3D-bilder uten å bruke briller i det hele tatt.

Brillefri

Det sier seg selv at en mobiltelefon med 3D-skjerm bør være brillefri. Det vil neppe friste mange å kjøpe en telefon som må brukes med spesialbriller.

Allerede i november viste Sharp frem Android-telefoner med brillefri 3D-skjerm. Disse er imidlertid laget for det japanske markedet, og vil ikke dukke opp her i landet.

LG-mobil med 3D-skjerm

Koreanske LG selger derimot telefoner i Norge. De har annonsert at de skal lansere en Android-mobil med brillefri 3D-skjerm under Mobile World Congress i Barcelona 14. februar. 

Telefonen skal hete LG Optimus 3D. Det har lekket ut et bilde av telefonen og rekke ubekreftede detaljer som inkluderer lynrask prosessor, HDMI-utgang og 4,3 tommers skjerm.

Opptak i 3D

Optimus 3D får ikke bare muligheten til å vise 3D-innhold. Den har to kamera på baksiden som gjør det mulig å spille inn video i 3D med telefonen. 

LG har også presentert detaljer om det nye Android 3.0-baserte nettbrettet G-Slate. Dette kan filme full HD-video i 3D, men har ikke brillefri skjerm.

Opptakene gjort med G-Slate kan vises på en 3D-skjerm ved hjelp av en HDMI-utgang, eller ved å bruke 3D-briller.

Lanseres det flere?

Det ventes at det lanseres flere telefoner med både 3D-skjermer og -kamera i Barcelona. Selv om LG bare har bekreftet noen veldig få detaljer om Optimus 3D er det sannsynlig at den kjører på en spesiell 3D-maskinvareplattform.

I det som skal være et lekket dokument fra maskinvareprodusenten Nvidia kommer det frem at de har en 3D-kapabel utgave av Tegra 2-plattformen klar til lansering.

Nvidia Tegra 2 er basisen i telefoner som LG Optimus 2X og flere nye nettbrett. Flere produsenter bruker Tegra-plattformen, hvor LG og Motorola er blant de største.

Dersom det stemmer at Nvidias nye Tegra-maskinvare har støtte for 3D og at den skal lanseres i Barcelona i midten av måneden er det sannsynlig at flere mobilprodusenter enn LG vil vise frem telefoner med 3D-skjermer her.

3D i praksis

Hvordan disse 3D-telefonene vil fungere i praksis er vanskelig å si. Det vil etter alt å dømme i første omgang være snakk om mulighet til å se på video i 3D. Sammen med Sharps 3D-telefoner ble det også lansert en del 3D-spill.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Sharp har laget spesielle menyer på sine telefoner hvor menyelementene er i 3D. Om dette kommer på LG Optimus 3D gjenstår å se.

Det finnes ingen offentlig informasjon om når LG Optimus 3D skal komme i salg eller hvor mye den skal koste. Siden vi snakker om fersk teknologi krever det ikke stor fantasi for å tippe at det blir en dyr telefon.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.