IT

Nå kan nettsteder bygge artikler direkte for iPhone

Apple lanserer News.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
8. juni 2015 - 20:25

Det er bare noen uker siden Facebook annonserte at de vil levere nyhetsartikler fra ulike medier direkte i feeden, blant annet fordi det vil gjøre lastetiden på mobil ti ganger raskere.

Apple News

Det samme vil Apple nå gjøre på iPhone, med lanseringen av iOS 9. De lanserer nemlig en ny app - News, eller Nyheter.

Når du åpner appen får du velge mellom konkrete medier du liker, i tillegg til stoffområder du er spesielt interessert i. Basert på informasjonen du oppgir, får du så en personalisert feed med innhold.

Artikler kan designes spesielt for News, blant annet med dynamiske effekter når du scroller nedover, bildegallerier og videoer, men appen skal kunne vise innhold fra enhver nettlenke.

Tjenesten lanseres foreløpig i USA, Storbritannia og Australia, med medier som New York Times, ESPN, Vanity Fair, Vogue og Wired med på laget, men Apples ambisjon er at selv små lokalaviser skal kunne levere innhold rett i News-appen, i tillegg til blogger og nisjepublikasjoner.

Les også: Slik finner du ut hva Facebook vet om deg

iOS 9 får blant annet en ny News-tjeneste, smartere Siri og muligheten til å søke i innhold i apper, gjennom et nytt API for utviklere.

Multitasking

iOS 9 får blant annet også langt kraftigere multitasking, med mulighet for videobilde-i-bilde og flere vinduer ved siden av hverandre.

Den virtuelle assistenten Siri blir mer proaktiv, og gir deg i større grad enn tidligere råd basert på det hun vet om verden rundt deg. For eksempel kan hun automatisk scanne gjennom e-postene dine om du får en samtale fra et nummer du ikke kjenner for å prøve å finne ut hvem det kan være.

Operativsystemet får også en lavstrømmodus lik den Android har hatt lenge, som skal forlenge levetiden med opptil tre ekstra timer med "typisk bruk" om du i utgangspunktet hadde bare én time igjen.

Sliter du med dekningen? Sliter du med dekningen? Nye Facebook Lite kan bli redningen

iOS 9 får bedre multitasking. Den kraftigste funksjonen er det imidlertid foreløpig bare iPad Air 2 som får tilgang til.

Mer Apple Pay

Betalingsløsningen Apple Pay utvides til Storbritannia, og iPhone får støtte for bonuskort, ikke bare betalingskort.

Derfor omdøpes Passbook til Wallet, og vil ha plass til betalingskort, bonuskort, billetter og boardingkort.

Apple Maps får også bedre støtte for kollektivtransport, med et eget kollektivkart og rutetider i sanntid.  Notes-applikasjonen blir også langt mer avansert, med støtte for bilder, lenker og sjekklister.

iOS 9 kommer i såkalt Developer Beta i dag, og til sommeren i beta for publikum. Det skal lanseres endelig til høsten, og vil støtte alle enheter ned i iPad 2 og iPhone 4S, altså de samme som iOS 8.

Apple annonserte også at neste utgave av Mac OS X vil hete El Capitan, med samme lanseringsplan som iOS 9.

And one more thing...Apple viste også frem sin nye musikktjeneste Apple Music. Les mer om det i denne saken.

Apple-sjef Tim Cook ble mottatt som en superstjerne på scenen på utviklerkonferansen WWDC i San Francisco. Robert Galbraith/Reuters/NTB scanpix

Les også: 9 smarte Spotify-triks

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.