T2

Nå kan du ta med Altibox på tur

Altibox gir deg TV-kanalene på PC, Mac og iPad. Og Android kommer.

9. apr. 2012 - 12:30

Det er høk over høk i markedet for distribusjon av TV-signaler.

De som er imellom, kringkasterne og selve TV-en, gjør sitt beste for å kurtisere kundene med alle slags tilbud. Det er ikke lenger nok å koble en dekoder til en TV og tilby noen TV-kanaler. Brukerne er blitt bortskjemt med alle slags tilbud.

Og mer kommer.

Bak det blå Atlanterhavet er Apple, og alle lurer på hva de vil gjøre. Sofagrisene gleder seg og distributørene, og flere enn dem, gruer seg.

Sist ute her på berget er Altibox.

Den fiberbaserte TV-distributøren som har lansert tilleggstjenesten Chill til sine kunder. Vel vitende om at de ikke alltid befinner seg i enden av en fiberkabel tilbyr de nå TV på PC-er, på Mac-er og nå sist på iPad.

Signalene distribueres direkte fra Altibox til klienten uavhengig av selve dekoderboksen

Inn og ut

Altibox har delt tjenesten i to og kalt den Chill In og ditto Out.

Gode navnevalg, fordi de beskriver hvor du må befinne deg for å bruke dem.

Med Chill In må du nemlig være inne, eller i det minste innen rekkevidde av ditt hjemmenettverk. Og du må være Altibox-kunde. Genialt om du er uenig med samboeren og vil se på en annen kanal, eller ha med deg iPaden på senga.

Chill In blir nok populært, ikke minst fordi dette er en gratis tjeneste til brukerne. Alle kanalene som finnes på dekoderen til Altibox er ikke tilgjengelig på Chill, men målet er at det skal bli slik.

I dag er 26 av de rundt 45 kanalene i basispakken til Altibox på Chill In.

Gratis er derimot ikke Chill Out. Her skal du nemlig kunne se kanalene når du ikke er hjemme, og det koster. 79 kroner måneden er prisen.

Alt for mye spør du oss, for det er ikke mange kanaler tilgjengelig i starten. Noen svenske, Eurosport, i alt ni kanaler er noe snaut. Det hjelper ikke stort at det også finnes åtte, for de fleste svært lite interssante lokalkanaler i tillegg.

Kanskje et gratistilbud til mer var oppe og gikk ville vært en bedre måte å kapre kunder. Men ambisjonen er at flest mulig av kanalene som finnes på In skal bli tilgjengelig på Out.

De fleste norske kanalene vil snart bli å finne på Out, men pussig nok ikke NRK. De vil stå for distribusjonen selv. Det er synd at de ikke kan sørge for at Altibox som en seriøs distributør også får rettigheter og ikke ser på dem som en konkurrent.

Les også:

TEST: Nike+ FuelBand

Vi tester svære flatskjermer

Slik får du 1000 gratis tv-kanaler 

Rettigheter

Betalingen handler ikke bare om at Altibox vil tjene penger. Dette har selvfølgelig med rettigheter å gjøre. En ting er når distributøren leverer kanalene hjem til en husstand. Noe annet er det når de skal leveres til en dings som ikke har noen adresse. Da skal det forhandles og mange av kringkasterne vil ha mer penger.

Litt ergerlig når du allerede har betalt for kanalene en gang, men slik er verden for tiden. Så får vi håpe at Altibox får forhandlet seg til rettighetene de trenger. I dag har de aller fleste kanalene i Chill Out bilde av en hengelås og det betyr at de ikke kan benyttes når du ikke er på hjemmenettverket.

Men for de som reiser i utlandet er det ikke snakk om å nyte TV-tilbudet. Rettighetene Altibox skaffer seg rekker ikke til Strömstad en gang. Så Dagsrevyen på Kanariøyene kan vi bare drømme om.

Uten å gi råd om noe som kanskje ikke er helt lovlig kan vi ikke la være å undre oss om det er mulig å bruke Chill In over VPN til hjemmenettverket. Det er jo uansett bare tilgjengelig for de som er Altibox-kunder. Og om de skulle logge seg på heimen fra Langtvekkistan går jo ikke verden under?

Web og App

Altibox leverer Chill til PC og Mac via en nettleser og de bruker Microsoft Silverlight som streamingteknologi. Den fungerer slik at den tilpasser seg den bitraten du har tilgang til og juster kompresjon og oppløsning. Fordelen er at du får god kvalitet om du har nok bitrate, men beholder sendingen med dårligere kvalitet selv om den faller.

Det er også en egen filmleiefunksjon for de som ikke finner noe som er verd å se på i direktesendt TV.

På iPad er ikke Silverlight tilgjengelig så har tyr Altibox til en egen Chill app med en tilsvarende teknologi for å justere bitrate med oppløsning og kompresjon. En veldig god app faktisk. Den er enkel og bruke, men har også sine begrensninger. En av dem er filmleie. Du kan se leiebutikken, men tjenesten er ennå ikke er implementert.

Og selv om appen finnes på iOS kan man ikke bruke den til iPhone, bare til iPad.

Altibox jobber også med en Android-utgave, men vil ikke være mer presis om ankomsten enn at den skal lanseres i annet halvår. En av utfordringene er hvordan datastrømmen skal krypteres.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at Altibox er på riktig spor med Chill In og brukerne bør ikke vente med å ta i bruk funksjonaliteten. Selv om det er mye som gjenstår er det også mye som virker.

Chill Out, derimot, er en annen sak. Den blir nok bra når rettighetene til kanalene er fikset, men om den er verd 79 kroner måneden?

Det tar nok litt tid før alt er i boks for Chill. Vi tror Chill In kommer til å bli veldig populært.

Derfor hadde det vært fint om mer enn en i husstanden kunne vær logget på tjenesten.

Les også:

Brettet som gir deg både i pose og sekk

TEST: Nye Apple TV

Snart får du bedre nett-TV

Nå blir hyttenettet raskere  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.