Nå kan du spionere på Staten

PASSORDBESKYTTET: Dette skjermbildet har du tidligere måttet være nyhetsjournalist for å se. Til neste år blir det annerledes.
PASSORDBESKYTTET: Dette skjermbildet har du tidligere måttet være nyhetsjournalist for å se. Til neste år blir det annerledes. (Bilde: Skjermdump)
  • IT

Justisdepartementet har tidligere uttalt at ny offentleglov (offentlighetslov) ville tre i kraft 1. juli 2008, og at forskriften skulle vedtas før påske.

Uvanlig mange høringssvar gjorde lovendringsarbeidet forsinket. Men nå ligger alt klappet og klart, melder Fornyingsdepartementet i en pressemelding.

Alle får innsyn

Offentlig elektronisk postjournal (OEP) vil gi alle innbyggerne mulighet til søke i brev og dokumenter fra det offentlige.

«OEP vil bli etablert nå som forskriften til ny offentlighetslov er vedtatt», heter det i pressemeldingen.

– Vi vil få en mer åpen forvaltning, samtidig som vi ivaretar personvernet, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys.

Åpner neste år

OEP vil være en nettside for søk i og bestilling av innsyn i offentlige postjournaler, og kan brukes av alle. En postjournal er en oversikt over brev og andre journalførte dokumenter i en offentlig virksomhet.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet er ansvarlig for OEP, og tjenesten skal lanseres i løpet av første halvår i 2009, loves det.

Alle departementer og en rekke direktorater og tilsyn skal delta i ordningen.

Journalist-luksus

I dag er det kun nyhetsmedier som kan søke i postjournaler, gjennom ordningen EPJ (elektronisk postjournal). Denne gamle, eksklusive tjenesten vil bli erstattet av OEP.

– Journalistenes mulighet til å kikke forvaltningen nærmere i kortene er sentral for demokratiet, og nå gir vi hele befolkningen denne muligheten. Dette gir vanlige folk sjansen til å få innsyn, og vil være en viktig ressurs for interesseorganisasjoner og uavhengige nyhetsbloggere, for å nevne noen, sier Grande Røys.

Navn blir slettet

Å gjøre dokumenter tilgjengelige for søk på internett, har imidlertid konsekvenser for personvernet.

For å unngå at noen bruker OEP til å lage personprofiler, vil personnavn ikke være søkbare etter 12 måneder.

Den nye offentlighetsforskriften slår også fast at sensitive personopplysninger ikke skal publiseres på internett.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå