IT

Nå kan du spionere på Staten

PASSORDBESKYTTET: Dette skjermbildet har du tidligere måttet være nyhetsjournalist for å se. Til neste år blir det annerledes.
PASSORDBESKYTTET: Dette skjermbildet har du tidligere måttet være nyhetsjournalist for å se. Til neste år blir det annerledes. Bilde: Skjermdump

Justisdepartementet har tidligere uttalt at ny offentleglov (offentlighetslov) ville tre i kraft 1. juli 2008, og at forskriften skulle vedtas før påske.

Uvanlig mange høringssvar gjorde lovendringsarbeidet forsinket. Men nå ligger alt klappet og klart, melder Fornyingsdepartementet i en pressemelding.

Alle får innsyn

Offentlig elektronisk postjournal (OEP) vil gi alle innbyggerne mulighet til søke i brev og dokumenter fra det offentlige.

«OEP vil bli etablert nå som forskriften til ny offentlighetslov er vedtatt», heter det i pressemeldingen.

– Vi vil få en mer åpen forvaltning, samtidig som vi ivaretar personvernet, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys.

Åpner neste år

OEP vil være en nettside for søk i og bestilling av innsyn i offentlige postjournaler, og kan brukes av alle. En postjournal er en oversikt over brev og andre journalførte dokumenter i en offentlig virksomhet.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet er ansvarlig for OEP, og tjenesten skal lanseres i løpet av første halvår i 2009, loves det.

Alle departementer og en rekke direktorater og tilsyn skal delta i ordningen.

Journalist-luksus

I dag er det kun nyhetsmedier som kan søke i postjournaler, gjennom ordningen EPJ (elektronisk postjournal). Denne gamle, eksklusive tjenesten vil bli erstattet av OEP.

– Journalistenes mulighet til å kikke forvaltningen nærmere i kortene er sentral for demokratiet, og nå gir vi hele befolkningen denne muligheten. Dette gir vanlige folk sjansen til å få innsyn, og vil være en viktig ressurs for interesseorganisasjoner og uavhengige nyhetsbloggere, for å nevne noen, sier Grande Røys.

Navn blir slettet

Å gjøre dokumenter tilgjengelige for søk på internett, har imidlertid konsekvenser for personvernet.

For å unngå at noen bruker OEP til å lage personprofiler, vil personnavn ikke være søkbare etter 12 måneder.

Den nye offentlighetsforskriften slår også fast at sensitive personopplysninger ikke skal publiseres på internett.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.