IT

Nå kan du høre HD

BREDT SMIL: Direktør for stemmetjenester Birgit Bjørnsen i Telenor Norge demonstrerer "før-og-nå- telefoni". En telefon med koding av et bredt frekvensområde og en med dagens smale område.
BREDT SMIL: Direktør for stemmetjenester Birgit Bjørnsen i Telenor Norge demonstrerer "før-og-nå- telefoni". En telefon med koding av et bredt frekvensområde og en med dagens smale område. Bilde: Odd R. Valmot
13. okt. 2011 - 16:18

De som lengter etter bedre lyd på mobiltelefonen har noe å glede seg til.

Endelig kommer de med det som på fagspråket kaller AMR-WB. og som populært kalles HD Voice.

HD Voice: Den nye stemmen

Klar tale

TESTING TESTING:Teknologisjef for tale i Telenor, Morten Ramberg, demonstrerer telefoner med og uten HD Voice.
TESTING TESTING: Teknologisjef for tale i Telenor, Morten Ramberg, demonstrerer telefoner med og uten HD Voice. orv
Telenor har gitt pressen en liten titt på hva vi har i vente. Med HD Voice vil vi få et frekvensområde som går fra 50 til 7000 Hz i motsetning til dagens telefoner som starter på 200 Hz og kutter på 3400 Hz.

Det er her det meste av stemmen ligger, men utvidelsen til 7000 gir et mye mer naturlig bilde av lyden. Spesielt kvinnestemmer vil lyde bedre enn før, men alle s- og f-lyder og lignende blir mye lettere å skille ut. Kort sagt øker forståelsen.

Og vi kan underskrive på at dette er en forbedring. En veldig stor en. Stemmen kommer gjennom utrolig mye klarere enn med dagens teknologi. Hvis noen har beholdt fasttelefonen fordi de liker lyden bedre så kan de godt si opp abonnementet snart.

Selvfølgelig vil det være forskjell på de ulike telefonene fremdeles. Noen har gode og mindre gode mikrofoner og høyttalere og det blir enda tydeligere når selve lydoverføringen ikke lenger er det svakeste leddet. Telefonene ga merkbart bedre lyd når vi testet dem med håndfrisettet.

Neppe i år

– Da vi startet prosjektet tidligere i år, trodde jeg vi skulle komme i mål i år, men det er jeg ikke sikker på lenger. Vi trenger tid til å tilpasse og teste før vi setter det i drift. Men når vi gjør det kommer det til alle kundene våre samtidig og til alle de andre som bruker nettet vårt, sier direktør for stemmetjenester i Telenor Norge, Birgit Bjørnsen.

Men bredere frekvensområde er ikke alt:

Den nye lydkodeken har også innebygget filtrering av bakgrunnsstøy. Det betyr at alle som snakker med noen fra en bar eller en fotballtribune vil ha mye større mulighet for å bli hørt.

Seiersgang

Telenor er på ingen måte tidlig ute.

HD Voice, eller hva nå reklamenavnet på AMR-WB blir, er allerede implementert i 32 ulike nett i 29 land. Spesielt har franske Orange vært ivrige. Til og med Armenia og Uganda har HD Voice, så det er kanskje på tide at det skjer noe i Norge også.

Implementeringsjobben må gjøres i nettverket, men det er ikke nok. For å få den mye bedre lydkvaliteten må telefonene også kunne dekode AMR-WB. I den siste opptellingen som er gjort, er 51 håndsett klare. Svært mange av dem er fra Nokia og Sony Ericsson, men også et par fra Samsung.

iPhone er ikke klar for den nye kodeken. Kanskje det er mulig å oppgradere den, men Apple sier som vanlig ingen ting.

NetCom har planer

– Vi har skaffet oss de nødvendige lisensene som trengs for å implementere HD Voice, men vi ser implementeringen i sammenheng med den pågående nettverksmoderniseringen. Derfor er det vanskelig å si noe om tidspunkt, men det blir neppe før sommer en sier, informasjonssjef i Netcom Øyvind Vederhus.

INNSIKT: HD Voice: Den nye stemmen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.