INDUSTRI

Nå kan du bli droneingeniør

Ny utdanning starter til høsten.

DRONER: Morten Raustein og Håvard Mjøen er klare til å ta imot droneingeniør-studentene til høsten. Foto: Eirik Helland Urke
DRONER: Morten Raustein og Håvard Mjøen er klare til å ta imot droneingeniør-studentene til høsten. Foto: Eirik Helland Urke
Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
29. jan. 2016 - 09:08

Bruken av droner i norsk forskning og industri øker kraftig, og kan på sikt bli en milliardindustri.

Nå begynner jobben med å utdanne profesjonelle droneingeniører i Tromsø, med en bachelorutdanning som starter opp allerede til høsten. Dette skal være den første ingeniørutdanningen i Europa som kombinerer droneflyvning med tekniske fag.

Utdanningen er rettet mot områder som forskning, kartlegging og overvåkning. Vi kombinerer praktisk droneflyvning med tekniske aspekter rundt automasjon, sensorer og datainnsamling, forteller prosjektleder Håvard Mjøen til Teknisk Ukeblad.

Sjefsflyger

Universitetet har allerede holdt noen kortere kurs innenfor grunnleggende droneoperasjoner i Tromsø.

Den tre-årige ingeniørutdanningen ved Universitetet i Tromsø skal til en viss grad samarbeide med pilotutdanningen på samme sted, men i utgangspunktet er dette et separat utdanningsløp.

Før høsten skal det blant annet ansettes en sjefsflyger og teknisk sjef i Tromsø.

Mastergrad

Bachelorgraden danner grunnlag for å ta en mastergrad innenfor spesialiserte emner som for eksempel sensorer eller automasjon.

Foreløpig er det ikke vedtatt å opprette et eget masterprogram som spesifikt handler om droner.

Fra 1. januar 2016 kom det nye forskrifter om droner fra Luftfartstilsynet, og utdanningen i Tromsø vil være godt innenfor dagens krav.

Legger lista høyt

– Luftfartstilsynet har i dag en relativt liberal praksis, og vi legger lista mye høyere når vi skal utdanne våre droneingeniører. Vi har en god dialog med Luftfartstilsynet, og har oversikt over statusen på det felleseuropeiske regelverket som vil komme etter hvert. Dermed har vi et greit bilde av hva som kommer, sier Håvard Mjøen ved universitetet.

Søknadsfristen for studiet er 15. april gjennom Samordna opptak.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.