IT

Nå kan alle se statens dokumenter

TILGJENGELIG: Offentlig elektronisk postjournal gjør nå dokumentene fra forvaltningen tilgjengelig for alle, ikke bare journalister.
TILGJENGELIG: Offentlig elektronisk postjournal gjør nå dokumentene fra forvaltningen tilgjengelig for alle, ikke bare journalister. Bilde: Skjermdump
Stein Jarle Olsen
18. mai 2010 - 13:39

Fornyings- og administrasjonsdepartementet lanserer i dag Offentlig elektronisk postjournal (OEP), den første av sitt slag i verden.

– Fra og med i dag kan alle nå bestille innsyn i sentralforvaltningens dokumenter. Før var det kun journalister som kunne gjøre dette. OEP er åpenhet og demokrati i praksis, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud i en melding.

– Tilgjengelighet

Alle dokumenter som sendes til og fra departementer, direktorater og statlige etater blir journalført, og på oep.no kan alle bla og søke i postjournalene. Finner du noe du vil se nærmere på, kan du enkelt be om innsyn i dokumentet.

– Åpenhet forutsetter tilgjengelighet. Med OEP kan både eksperter og nybegynnere på enkel måte skaffe seg oversikt og innblikk i statsforvaltningen. Vi har gjennom flere år sett hvor viktig tilgang til postjournaler er for pressen når det gjelder kritisk journalistikk. Jeg håper OEP blir et verktøy for demokrati og innbyggermedvirkning, sier Aasrud.

Hensikten

Ved lanseringen i dag er alle departementene, Statsministerens kontor og en del andre statlige virksomheter med i OEP. Flere virksomheter vil bli tatt med etter hvert.

– Det er en kjent sak at saksbehandlere i forvaltningen synes journalister som ber om innsyn i alt mulig er en pest og en plage. Hvordan blir dette nå som det åpnes opp for alle?

– Det er jo nettopp hensikten med dette, at folk skal kunne be om innsyn. Det handler om åpenhet i forvaltningen. Vi er innstilt på at antall søk i begynnelsen vil øke, og det er man forberedt på, sier kommunikasjonssjef Frode Jacobsen i Fornyings- og administrasjonsdepartementet til Teknisk Ukeblad.

Ikke ekstra ressurser

Han påpeker at man ikke har satt inn større ressurser i forvaltningen.

– Vi har innstilt og motivert arkivmedarbeidere og saksbehandlere på at det blir ekstra trøkk i en periode, så får vi se etter hvert hvordan det løser seg. Det blir nok noen hektiske dager, og det tror jeg de vil møte på en sporty og positiv måte, sier Jacobsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.