ARBEIDSLIV

Nå fyker arbeidsledigheten for ingeniører i været

41 prosent økning på én uke.

På én uke har ledigheten for ingeniør- og ikt-fag skutt i været, med en økning på 41 prosent.
På én uke har ledigheten for ingeniør- og ikt-fag skutt i været, med en økning på 41 prosent. Illustrasjon: Ina Steen Andersen
Ina AndersenIna AndersenJournalist
6. apr. 2020 - 13:05

Nav endrer nå deler av statistikkproduksjonen for å vise hvordan norsk økonomi og næringsliv påvirkes av koronaviruset. Dermed kommer de nå med ukentlige oppdateringer på arbeidsledigheten. 

For ingeniør- og ikt-fag har ledigheten sunket jevnt og trutt de siste årene. Toppen som følge av oljekrisen ble nådd i januar 2017 og yrkesgruppen har siden da vært den som har hatt størst nedgang i ledigheten. 

Men den siste uken har arbeidsledigheten igjen skutt i været. 

Les også

41 prosent

Forrige rapport fra Nav var ved utgangen av februar. Da var ledigheten for ingeniør- og ikt-fag på like over 3096 personer. 3. mars var den økt noe til 3135 personer, og uken etter var den nede igjen på 3063 personer. 

Men den siste uken er det tydelig at koronaviruset har gjort sitt inntok i norske ingeniørbransjer. 

I dag viser statistikken fra Nav at hele 5221 innen ingeniør- og ikt-fag nå står registrert som uten jobb.

Arbeidsledigheten har dermed økt med 41 prosent – på én uke!

Ledigheten har dermed gått fra en andel på 1,1 prosent, til 1,8 prosent fra 10. mars til 17. mars. 

Langt fra hardest rammet

Sammenligner vi med de hardest rammede yrkesgruppene er det på langt nær ingeniørene som er hardest rammet. 

Sammenlignet med tirsdag i forrige uke har 84.000 flere blitt registrert som helt arbeidsledige, en økning på 128 prosent. Hovedårsaken til økningen er flere permitterte. Bare i løpet av gårsdagen, mandag 16. mars, fikk Nav inn om lag 25.000 søknader om dagpenger ved permittering. 

– Norsk økonomi og det norske arbeidsmarkedet er inne i en svært krevende tid, og dette gir seg allerede utslag i permitteringer og sterkt økende arbeidsledighet. Slik situasjonen er nå forventer NAV at ledigheten vil fortsette å øke, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng, i en melding fra Nav.

Den siste uken har økningen vært størst innen reiseliv og transport, hvor ledigheten har økt med 299 prosent. Deretter følger serviceyrker (223 prosent) og butikk- og salgsarbeid (171 prosent). Til sammen har det blitt 47.000 flere ledige innen disse tre yrkesgruppene den siste uken.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.