MOBIL

Nå får du Opera Coast på iPhone

Den smarte iPad-nettleseren har krympet.

Nettleseren har en egen startskjerm hvor du åpner nye sider, lagrer bokmerker og ser dine sist besøkte nettsider.Vil du legge en side til som bokmerke trekker du dem bare inn i rutenettet.
Nettleseren har en egen startskjerm hvor du åpner nye sider, lagrer bokmerker og ser dine sist besøkte nettsider.Vil du legge en side til som bokmerke trekker du dem bare inn i rutenettet. Bilde: Marius Valle

Slik vi ser det bør Opera Coast være en selvsagt app på enhver iPad. Da den ble lansert i fjor høst falt vi for det rene og pene brukergrensesnittet, og den smarte måten den håndterer faner, og at den lar deg bruke praktisk talt hele skjermen til å surfe på. Ingen adressefelt eller ikoner som blokkerer utsikten til webben.

Nå er den ute på iPhone, og alt vi likte med iPad-versjonen har vært gjennom krympeprosessen.

LES OGSÅ: – Mange streker på telefonen betyr ikke at du har god forbindelse

En ny surfeopplevelse

Om du ikke kjenner til Coast fra før av, kan nettleseren kanskje oppleves litt vel uvant. Mens du i andre nettleseren viser siste nettside du besøkte eller en tom side når du starter den, viser Coast deg en slags startside.

Her finner du et kombinert URL- og søkefelt, et rutenett med ikoner over nettsider du har lagret - eller bokmerker som man gjerne kaller det, og en samling av de siste nettsidene du har besøkt.

Nederst til høyre er det et lite ikon som åpner en oversikt over de nevnte sist besøkte sidene. Disse vises som «kort», omtrent på samme måte som appvekseleren til iOS. Herfra kan du gå tilbake til den aktuelle nettsiden, eller trekke kortet opp og ut av raden for å lukke nettsiden. Herfra kan du også dele siden via e-post, meldinger og sosiale medier, eller skrive den ut om det er noe du driver med.

LES OGSÅ: Operas nettleser gir tilgang til mobilkameraet

Foreslår sider automatisk

Å åpne en ny nettside er enkelt. Enten åpner du en av de lagrede sidene, eller så trykker du på «søk på nettet». Da får du opp noen forslag fra Opera, eller du bare trykker inn adressen eller det du søker etter. Underveis vil Coast forsøke å tippe seg frem til det du ser etter.

Coast foreslår både nettsider og søkeord når du skriver inn i søkefeltet.
Coast foreslår både nettsider og søkeord når du skriver inn i søkefeltet. Marius Valle
Under surfing er det ikke mye hokus pokus. Du er antakelig godt kjent med hvordan nettsider fungerer, så det er intet nytt under solen akkurat her. Måten du navigerer på er imidlertid noe annerledes. Du blar deg frem og tilbake i historikken ved å sveipe til høyre eller venstre over skjermen. Om du vil laste siden på nytt trekker du toppen av siden nedover, og vil du legge ned siden trekker du to fingre nedover skjermen.

LES OGSÅ: Opera for Android ute av beta  

Ingen adressefelt

Det mest uvante er i grunnen at det ikke er noe adressefelt på toppen av sidene. I stedet må du legge siden ned siden, og åpne en ny side via startskjermen.

De to ikonene på bunnen av skjermen tar litt av skjermplassen, siden dette er et sort felt på 64 x 640 piksler.
De to ikonene på bunnen av skjermen tar litt av skjermplassen, siden dette er et sort felt på 64 x 640 piksler. Marius Valle
Det eneste vi egentlig vil klage på er at de to ikonene nederst på skjermen, som tar deg tilbake til startskjermen eller viser de sidene du besøkte sist, stjeler litt skjermplass nederst. Det hadde kanskje vært mer naturlig om disse ikonene lå oppå selve nettsiden. iPhone har tross alt ikke all verdens skjermplass, og det kjennes litt unødvendig å bruke 64 x 640 piksler på et sort felt. Dette er tross alt over fem prosent av skjermbildet.

Alt i alt en kjapp og annerledes nettleser vi syns er kjekk å bruke. Opera Coast er gratis, og kan lastes ned fra App Store.

LES OGSÅ: Opera Max skal halvere dataforbruket på mobilen

Fra «nettsideveksleren» kan du lukke sider og dele dem.
Fra «nettsideveksleren» kan du lukke sider og dele dem. Marius Valle

Ingen Android-versjon

Da vi testet Coast i fjor høst, lurte vi på om det var en Android-versjon på trappene. Opera ville ikke si noe om dette den gang, og det er fortsatt ikke noe de har veldig lyst til å snakke om.

LES OGSÅ:

Flaggskip for småpenger

– iPhone 6 får to nye modeller med større skjerm

Denne appen sier fra om du ikke kommer tilbake fra tur

Nå kan du filme i høyere oppløsning på iPhone

10 tips til deg som bruker Spotify på mobilen