KRAFT

Nå er vindstøtten tilbake

VISJONER LAGT I SKUFFEN: En hemmeligholdt rapport konkluderer med at Danmark kan redusere sine klimagassutslipp med 30-40 prosent innen 2020, blant annet ved hjelp av en storstilt satsing på vindkraft.
VISJONER LAGT I SKUFFEN: En hemmeligholdt rapport konkluderer med at Danmark kan redusere sine klimagassutslipp med 30-40 prosent innen 2020, blant annet ved hjelp av en storstilt satsing på vindkraft. Bilde: SCANPIX
Jannicke Nilsen
21. apr. 2008 - 10:50

Nå er det igjen mulig å få økonomisk støtte fra myndighetene for å bygge ut vindkraft her i landet.

I dag lanserer Enova et nytt vindprogram som gjør det mulig for utbyggere å søke om investeringsstøtte.

Kostnadseffektivitet

Men ikke hvem som helst kan søke. Kravet er at utbygger har vært igjennom papirmølla hos NVE og OED og fått rettskraftig konsesjon. Videre må det være tilgang på tilstrekkelig med nettkapasitet i området.

Et annet viktig moment er at søknadene vil bli rangert etter kostnadseffektivitet.

Midt-Norge ikke forrang

- Utvelgelsen vil gjøres etter en helhetsvurdering. Prinsippet er at det beste og billigste prosjektet skal støttes, men under dette ligger det en rekke dokumentasjonskrav på søkerne, sier ansvarlig for det nye vindkraftprogrammet i Enova, Espen Borgir Christophersen.

Borgir Christophersen avviser at vindprosjekter i områder med kraftmangel vil bli prioritert.

- Nei, prosjekter fra Midt-Norge vil ikke bli prioritert. Beliggenhet gir ikke forrang.

Venter

Regjeringen er i bakevja når det kommer til å oppfylle sitt eget mål om 3 TWh innen 2010.

For å nå målet må ytterligere 1,6 TWh bygges ut. Mange selskaper har fått konsesjon, men sitter på gjerdet i påvente av avklarte rammebetingelser.

Tross ambisjonene er nemlig Norge fortsatt blant de dårligste i Europa når det kommer til støtte av fornybar energi.

Haga sikker

Olje- og energiminister Åslaug Haga virker imidlertid sikker på at den støtten Enova lyser ut nå vil være nok til å nå regjeringens mål.

- Med denne utlysningen avblåser vi vindkraftpausen, nå vil nye vindkraftprosjekter bli bygget. Enova har en avgjørende rolle når vi nå skal nå målet om 3TWh vindkraft innen utgangen av 2010. Investeringsstøtten som i dag presenteres er ny og forbedret og jeg er sikker på at dette målet blir nådd, sier Haga.

Les også: Krever større vindmuskler
Drøyer for ny vindrunde

Ny vindkraftledning

Samtidig har Statnett annonsert at de planlegger en ny kraftledning fra Roan i Sør-Trøndelag til Surnadal i Møre og Romsdal.

Dersom en utbygging av vindkraft langs kysten av Trøndelag og sør for Trondheimsfjorden skal finne sted, må en slik ledning på plass, skriver selskapet i en pressemelding.

Luftledningen vil bli 165 kilometer lang og ha en kapasitet på 420 kilovolt. I tillegg kommer en sjøkabel på 8 kilometer ved kryssing av Trondheimsfjorden.

Flere planer

Dersom det blir bruk for den nye kraftledningen, vil den stå ferdig i 2015.

Ulike kraftprodusenter har planer for nærmere 4.000 MW vindkraft på Fosen, og sør for Trondheimsfjorden er det planer om vel 1.500 MW. Av dette er det ifølge Statnett søkt om konsesjon for vel 900 MW.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.