MOBIL

Nå er Symbian åpent og gratis

Symbian har tatt steget fullstendig over til åpen kildekode. Nå kan hvem som helst lage Symbian-telefoner uten å betale lisenser.

Marius ValleMarius ValleJournalist
4. feb. 2010 - 11:17

Symbian platform

Mobiloperativsystem basert på åpen kildekode utviklet av Symbian Foundation.

Symbian Foundation består blant annet av Nokia, NTT DoCoMo, Sony Ericsson, Symbian Ltd, Qualcomm, Texas Instruments og Vodafone.

Det er fire Symbian-versjoner:
Symbian^1: Første utgave, grunnalget for Symbian-plattformen. Benyttes i telefoner med S60.
Symbian^2: Første utgave i åpen kildekode. 
Symbian^3: Nyeste utgave av Symbian, skal erstatte S60.
Symbian^4: Kommende Symbian-utgave.

Les mer:Symbian.org

Nokia kjøpte i 2008 ut selskapene som var en del av gruppen bak utviklingen av og eierskapet til mobiloperativsystemet Symbian. At Symbian skulle ende opp som åpen programvare har lenge vært kjent, men nå er det altså satt ut i praktisk politikk. Og det fire måneder før skjema.

Les også: Slik kan Symbian se ut i 2010 »

Nå kan en hvilken som helst produsent benytte seg av Symbian uten å betale Nokia for programvarelisens. Symbian lisensieres under Eclipse Public License (EPL).

Fra lukket til åpent

Symbian Foundation hevder at dette er den største "konverteringen" av proprietær programvare åpen til åpen programvare. Alle deler av programvare er imidlertid ikke fri. Dette gjelder deler av programvaren tilknyttet telefonifunksjonene. 

Med åpen kildekode kommer den nyeste versjonen av Symbian, som kalles Symbian^3. Dette markerer også slutten for Nokias S60-plattform, som kjører på Symbian-operativsystem. S60 er verdens desidert mest brukte smarttelefonplattform, og det gjenstår å se om forbrukerne vil omfavne Symbian^3. 

- Mer åpent enn Android

At Nokia ønsket å gjøre Symbians kildekode åpen er naturlig ettersom plattformer som Android og Iphone OS har blitt populære, ikke bare blant forbrukere men også utviklere. Android er basert på åpen Linux-kildekode, men ifølge sjefen for Symbian Foundation, Lee Williams er nå Symbian mer åpen enn Android.

- Omtrent en tredel av Androids kodebase er åpen, og ingenting mer. Og det som er åpent er en samling "middleware". Resten er lukket eller proprietært, sier Williams til Wired.com.

Du kan påvirke Symbian

Symbian skal også presentere sin plan for utvikling av operativsystemet frem mot 2011, og Williams hevder overfor Wired at hvem som helst kan være med og påvirke utviklingen gjennom "åpent styre". Dette i motsetning til Android, hevder Williams.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.