OLJE OG GASS

Nå er også Gina Krog-plattformen klar for Nordsjøen

Boligmodulen løftet over på lekter på Stord.

Gina Krogs boligkvarter er klart til å skipes ut til Nordsjøen om ikke lenge. Resten av plattformdekket er på vei fra Asia.
Gina Krogs boligkvarter er klart til å skipes ut til Nordsjøen om ikke lenge. Resten av plattformdekket er på vei fra Asia. Bilde: Terje Nustad/Statoil
Ina AndersenIna AndersenJournalist
26. juli 2016 - 15:07

Mandag ble boligkvarteret til Gina Krog-plattformen lastet ombord på lekter ved Apply Leirvik på Stord, der det er bygget, melder operatør på feltet, Statoil.  

Om noen uker seiler det mot feltet for å bli løftet på plass sammen med resten av modulene til plattformdekket. 

De to modulene som er bygget i Asia er på vei til Norge om bord på to fraktefartøy. 

I august møtes de i Nordsjøen for å installeres på understellet.

Åtte etasjer

Det er det koreanske verftet DSME som har kontrakt på å bygge plattformdekket, og som i sin tur har satt ut boligkvarteret til Apply. 

Den ferdige boligmodulen til Gina Krog-plattformen ble løftet ombord å en lekter, som i august skal frakte den til Nordsjøen.
Den ferdige boligmodulen til Gina Krog-plattformen ble løftet ombord å en lekter, som i august skal frakte den til Nordsjøen. Bilde: Terje Nustad/Statoil

Boligkvarteret er åtte etasjer høyt, med en heismaskin på toppen, og er bygget i aluminium. Det har 70 lugarer, er 33 meter høyt pluss teletårnet, 22 meter bredt og 32,5 meter langt.

De første fire etasjene ble bygget i hallen hos Apply Leirvik og nådde nesten taket, og ble fraktet ut i friluft på kaien for å bli ferdigstilt.

En måned seinere kom toppetasjene på lekter fra Apply sitt samarbeidsverft i Polen og ble løftet ombord. 

Operasjonen med å få boligmodulen over på lekteren startet i 12.30-tiden mandag formiddag. Da sto «togene» med 480 små hjul klare under boligkvarteret for å frakte den om lag 2800 tonn tunge modulen de få metrene fra kaien og over på lekteren.

Det gikk sakte, for etterhvert som vekten av boligkvarteret kommer over på lekteren må den ballastere for å kompensere for vekten. Dermed tok det hele ni timer før boligkvarteret på plass om bord.

– Blir vemodig å vinke farvel

Boligkvarteret skal nå sjøsikres før ferden går mot Nordsjøen og Gina Krog-feltet.

– Det er omlag to og et halvt år siden byggearbeidene startet her på Stord  og dette er en stor milepæl i prosjektet. Det blir vemodig å vinke farvel til boligkvarteret når det seiler i august, sier Erik Johannesen, prosjektleder for Gina Krog boligkvarter i meldingen.

På feltet i Nordsjøen står alt stålunderstellet klart, som ble installert ifjor sommer. 

De fire modulene samt flammebommen skal her bli løftet opp på understellet av løftefartøyet Saipem 7000.

Funnet i 1974

Gina Krog er lokalisert om lag 30 kilometer nordvest for Sleipner, og skal bygges ut mot Sleipner-feltet.

Det var opprinnelig et mindre gassfunn like nord for Sleipner, og er et felt som har vært vurdert bygget ut ved flere anledninger siden det ble funnet i 1974.

Da det ble påvist olje og gass i nabostrukturen Gina Krog Øst i 2007, ble landskapet rundt Gina Krog vurdert på nytt. Videre avgrensning i perioden 2008 til 2011 konstaterte sammenheng mellom Gina Krog og Gina Krog Øst og betydelige oljemengder under hele strukturen. 

Utviklingen av Gina Krog blir blant Statoils nye store utbygginger med antatt 225 millioner fat olje- og gass. 

Gina Krog bygges ut med en bunnfast plattform og boring av brønnen med en flyttbar oppjekkbar borerigg. Væsken transporteres via et lagerskip, og gassen via Sleipner-feltet.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.