OLJE OG GASS

Nå er Goliat på vei ut i Barentshavet

Etter drøye to uker i Hammerfest.

Slik så det ut da Goliat-flyteren ankom Hammerfest i april. Etter to uker med kontroller og tester er FPSO-en nå på vei ut til feltet i Barentshavet.
Slik så det ut da Goliat-flyteren ankom Hammerfest i april. Etter to uker med kontroller og tester er FPSO-en nå på vei ut til feltet i Barentshavet. Bilde: Eirik Helland Urke
Ina AndersenIna AndersenJournalist
7. mai 2015 - 13:17

Goliat er nå på vei ut til Goliat-feltet i barentshavet. FPSO-en slepes nå fra fjorden utenfor Hammerfest, hvor den har ligget de to siste ukene.

Helt etter plan

Her har den gjennomgått nødvendige kontroller og tester av systemer, blant annet for å kunne ta i bruk boligkvarteret.

I tillegg er den klargjort for slep ut til feltet.

– Dette er helt etter planen, som var å ha den liggende utenfor Hammerfest i to til tre uker, for så å slepe den ut til feltet i løpet av første halvdel av mai, sier Andreas Wullf, kommunikasjonsdirektør i Eni Norge, til Teknisk Ukeblad.

Goliat blir det første oljefeltet som kommer i drift i Barentshavet og er verdens nordligste offshore oljefelt. Det gjør at svært mange av løsningene på feltet er skreddersydd, spesialtilpasset området det skal opereres i.

Oppkobling og klargjøring

Det er omkring 80 kilometer fra Ersvika utenfor Hammerfest til Goliatfeltet. Slepet og installasjon av plattformen utføres av DOF Subsea. Selve slepet antas å ta rundt 15 timer.

Når Goliat er på plass på feltet vil den først ankres opp ved hjelp av 14 liner, før det blir oppkobling til havbunnssystemer og den elektriske kraftkabelen, som gir strøm fra land.

Ankerliner, kraftkabel og stigerør er forhåndsinstallert og ligger klar på sjøbunnen.

– Så skal plattformen og produksjonsanlegget på havbunnen klargjøres for drift. Det er vanskelig å gi et eksakt anslag for hvor lang tid dette vil ta, ettersom mye av arbeidet er væravhengig. Så må vi se hvor mye arbeid som gjenstår etter hvert, forklarer Wulff.

Les også: Statoil: – Nå gjør våre ingeniører mye av jobben vi tidligere satte ut

I produksjon i sommer

Planen er at Goliat skal i produksjon i sommer, innen utgangen av juli.

Det er ventet at Goliat vil nå platåproduksjon på 100.000 fat om dagen i løpet av 2015.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.