BRUER

Nå er det snart klart for bygging av spektakulær trappebru over Vøringsfossen

Consolvo skal bygge trappebru rett ved fossefallet på den populære turistveien.

Arkitektkontoret Carl-Viggo Hølmebakk har tegnet brua som blir neste prosjekt på turistanlegget ved Vøringsfossen.
Arkitektkontoret Carl-Viggo Hølmebakk har tegnet brua som blir neste prosjekt på turistanlegget ved Vøringsfossen. Illustrasjon: Nasjonale Turistveier
15. okt. 2018 - 09:48

I sommer var det offisiell åpning av første del av det nye turistanlegget ved Vøringsfossen langs Nasjonal Turistvei på Hardangervidda. Nå er kontrakt underskrevet for fase to - og kanskje det mest spektakulære prosjektet på hele anlegget. 

Bru over fossen

Det er snakk om en 47 meter lang trappebru som går over selve fossen - altså mellom Fossli og Fossatromma. 

– Den trappebrua er en av de viktigste elementene på anlegget. Det blir en spektakulær konstruksjon, forteller prosjektleder Kjersti Wold til veier24. 

Brua består av 99 trappetrinn og høydeforskjellen blir 16 meter. Det legger ikke skjul på at det blir en utfordrende byggeperiode. 

– Tilgjengeligheten er vanskelig, så vi må etablere en anleggsvei på den ene siden. Da får vi på plass en mobilkran slik at vi får heist på plass bruelementene, forteller hun.

Hun peker samtidig på at brua skal etableres i et sårbart naturområde. 

Fundamentering og fjellsikring i forbindelse med trappebrua ble gjort denne sommeren og høsten. Dette arbeidet ble utført av Gjerden Fjellsikring. 

Står ferdig i 2020

Anbudsåpningen på prosjektet var 31. august, og to entreprenører leverte tilbud på jobben. Consolvo leverte en pris på 41.032.35 og Mesta ville ha 48.925.699,78 for jobben.

I konkurransen ble lavest pris og oppgaveforståelse vektet med henholdsvis 60 og 40 prosent. I etterkant ble det avholdt forhandlingsmøter med begge tilbyderne, og de fikk anledning til å sende inn reviderte tilbud i etterkant av dette.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim
Monteringen av brua blir utfordrende. <i>Illustrasjon:  Nasjonale Turistveger</i>
Monteringen av brua blir utfordrende. Illustrasjon:  Nasjonale Turistveger

Av anskaffelsesprotokollen går det frem at Consolvo fikk 6 poeng i konkurransen mens Mesta fikk 5,71 poeng. Her opplyses det også at kontraktssummen har endt opp på 38.471.815 kroner. 

Consolvo har med seg firmaene Hogst og rydding, Fjerby, Haug og Blom Bakke og Stal som underentreprenører. 

Prosjektleder Wold forteller at man nå vil gå i gang med forberedende arbeider, samt produksjon av stålet som skal benyttes i konstruksjonen. 

– Arbeidet på selve anlegget starter til våren, og trappebrua skal være ferdig i 2020, opplyser hun. 

Veier24 har vært i kontakt med daglig leder i Consolvo, Fredrik Røtter. Han har ingen uttalelser om dette prosjektet per i dag, og henviser til Kjersti Wold. 

LES OGSÅ: Åpnet turistanlegg ved Vøringsfossen i strålende vær

LES OGSÅ: Kongeveien over Dovre: – Det ser ut som om man går på en sti men det er jo egentlig en fire-fem meter bred vei

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.