OLJE OG GASS

Nå er det klart: 230 mister jobben etter Statoils COSL-slakt

Boreriggen COSL Innovator blir terminert av Statoil. Nå mister hundrevis jobben.
Boreriggen COSL Innovator blir terminert av Statoil. Nå mister hundrevis jobben. Bilde: COSL
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
11. mars 2016 - 14:14

I dag ble det kjent at COSL er nødt til å si opp 230 personer etter at Statoil terminerte kontrakten på riggen COSL Innovator som egentlig hadde langtidskontrakt på Troll-feltet.

Det kommer frem i en melding fra COSL.

– Om lag 230 ansatte i COSL Drilling Europe vil miste jobben som følge av at Statoil terminerte kontakten med COSL Innovator, heter det i meldingen.

Omkom på Troll

Riggen er den samme riggen som ble truffet av en kraftig brottsjø like før nyttår som førte til det første dødsfallet på norsk sokkel siden 2009.

I tillegg til termineringen, valgte Statoil samtidig å suspendere søsterriggen COSL Promoter. 

COSL har foreløpig besluttet ikke å foreta permitteringer for ansatte relatert til COSL Promoter, som er blitt midlertidig suspendert, heter det i dagens melding.

På toppen av dette terminerte Statoil for ett års tid siden den tredje og siste COSL-riggen på norsk sokkel, COSL Pioneer.

Dette ble av COSL omtalt som den tyngste dagen i selskapets norske historie. 209 mistet jobben offshore og 20 mistet jobben onshore.

Utrolig trist

- Det er utrolig trist at så mange dyktige og lojale medarbeidere mister jobbene sine. Den personlige belastningen er enorm for de berørte og deres nærmeste, uttaler Jørgen Arnesen, administrerende direktør i COSL Drilling Europe i meldingen.

Han sier videre at det er snakk om fantastiske medarbeidere.

- Det er snakk om ansatte fra absolutt «øverst hylle», som har sørget for at COSL Innovator og COSL Promoter har utmerket seg som to av de mest effektive riggene i Nordsjøen. Derfor er dette veldig leit også for selskapet og resten av industrien, som mister solid kompetanse og talent. Når behovet melder seg igjen, håper vi de finner veien tilbake igjen, sier Arnesen.

Les også: Nå har over 30.000 oljejobber forsvunnet

Safe frykter for HMS

Statoil har tidligere opplyst at termineringen av COSL Innovator ikke har noe med dødsulykken før nyttår å gjøre. Det har blant annet nestleder i Safe, Roy Erling Furre stilt spørsmålstegn ved.

Furre mener han har sett Statoil gjøre det samme med andre selskaper som har hatt alvorlige hendelser og mener en slik straffeordning vil føre til et mindre åpent HMS-arbeid, blant annet ved at man lar være å rapportere inn hendelser i frykt for å miste oppdrag.

– Da en person omkom etter å ha ramlet ned fra et stillas på Oseberg i 2009, fikk aldri kontraktøren STS kontrakter fra Statoil igjen, fortalte Furre til Teknisk Ukeblad forrige søndag.

– Den tragiske hendelsen er ikke årsaken til termineringen, uttalte Statoils pressetalsmann Ola Anders Skauby som tilsvar.

Skauby ville dog ikke gå nærmere inn på årsakene til termineringen. I en melding fortalte Statoil at de mente vilkårene for terminering i kontrakten med COSL var oppfylt.

– Derfor velger vi å benytte oss av den kontraktsfestede muligheten til å terminere kontrakten, fortalte Geir Tungesvik, i meldingen fra Statoil.

Skauby sier følgende i dag:

–Vi har forståelse for at det er en vanskelig situasjon for de som rammes. Kontraktenes innhold og vilkår er konfidensielle mellom partene og det er derfor ikke naturlig å kommentere dette nærmere.

Les også: I fjor omkom én person i oljeindustrien. På land omkom 31

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.