T2

Nå er det enklere å sjekke hva Google vet om deg

Lanserer nytt kontrollsenter for personvern.

Google «Min Konto» samler dine innstillinger på ett sted.
Google «Min Konto» samler dine innstillinger på ett sted. Bilde: Skjermdump
Marius ValleMarius ValleJournalist
1. juni 2015 - 20:17

At Google samler inn store mengder informasjon om brukerne sine er velkjent. Informasjonen har vært tilgjengelig for deg som ønsker innsyn i dette, og Google har latt deg slette data og stoppe forskjellige typer innsamling.

Nå har de lansert en ny tjeneste som skal gjøre det enklere å få en oversikt over hva som samles inn, og gi deg mer informasjon om hva de bruker dataene til.

Du skal også få innsyn i data Google samler om deg selv om du ikke har noen Google-konto.

Tjenesten heter «Min konto», og samler sikkerhet, personvern og kontoinnstillinger på ett sted. Det er i seg selv ikke nytt at du for eksempel kan få oversikt over data Google samler inn.

Vi omtalte nylig hvordan du kan finne denne informsjonen i den såkalte kontologgen hos Google. Det oppleves imidlertid enklere å finne denne informasjonen nå.

Tanken bak den nye tjenesten er ifølge Google at de vil gjøre det enklere for deg å ta kontroll over personlig informasjon, hvilke data du deler og hva det brukes til, og hvordan sikkerhet ivaretas.

Les også: Google vil la deg vinne veddemål i en fei

«Min konto» består av tre hoveddeler:

Pålogging og sikkerhet

Her kan du endre passord til Google-kontoen din, sjekke hvilke enheter og tjenester som er logget på Google-kontoen din, og når de ble brukt sist.

Her er det også mulig å gjøre en sikkerhetssjekk, som gjør det enkelt å gå gjennom hvilke tjenester som har tilgang til Google-kontoen din, og hvilke deler de har tilgang til. Du kan fjerne tillatelser med et klikk.

Les også: 9 smarte Spotify-triks

I kontologgen får du en nærmere beskrivelse av hva som samles inn av data, og hva det brukes til.
I kontologgen får du en nærmere beskrivelse av hva som samles inn av data, og hva det brukes til.

Personlige opplysninger og personvern

Her finner du oversikt over personlige opplysninger. Har du gitt fra deg telefonnummer og flere e-postadresser til Google, finner du det her.

Kontologgen er også sortert her. Dette er oversikten over data du deler med Google, som inkluderer hvilke Google-søk du har gjort og steder Google har registrert at du har vært blant mye annet.

Det nye er at du nå får en lettfattelig forklarting på hva Google bruker dataene til. For eksempel oppgis persontilpasset opplevelse i Google Søk som grunnen til at de logger Google-søkene dine, og forbedret kartsøk og pendleruter som grunnen til at posisjon samles inn.

Som før er det enkelt å deaktivere innsamlingen. Velger du å gjøre dette, får du en beskrivelse av hvilke konsekvenser det vil ha for bruken av forskjellige Google-tjenester, uten at det kjennes som et forsøk på å fraråde deg.

Her finner du også annonseinnstillingene dine. Disse avgjør hva slags reklame du får se på Google og nettsteder som bruker Google Ads.

Les også: Du har trolig hundrevis av disse uten å vite om det

Aktivitetslogg

Aktivitetsloggen din er også sortert under denne delen av «Min konto». Her ser du de siste aktiviteten på forskjellige Google-tjenester, som for eksempel siste installerte app fra Google Play eller antall samtaler i Gmail.

Herfra finner du også valg for å laste ned alle dine data fra Google, som bildene dine i Google Foto, eller e-postene i Gmail-kontoen din.

Googles «Kontoforvalter»-funksjon finnes også i denne delen. Den lar deg bestemme hva som skal skje med dataene dine om du blir inaktiv i en lengre periode, altså i praksis hvem som skal kunne forvalte innholdet i Google-kontoen din om du dør eller blir varig ute av stand til å ta vare på deg selv.

Les mer: Hva skjer med ditt digitale liv etter døden?

Du kan slette kontoen din enkelt via Min konto.
Du kan slette kontoen din enkelt via Min konto.

Kontoinnstillinger

Kontoinnstillingene dine lar deg angi språk, tilgjengelighetsfunksjoner, lagringsplassen din i Google Disk (Google Drive), og gir deg mulighet til å slette hele eller deler av Google-kontoen.

Om du for eksempel trenger å kjøpe mer lagringsplass i skylagringstjenesten gjør du det herfra. Vil du slette alle videoene dine på YouTube kan du gjøre det herfra. Vil du slette Gmail-kontoen er dette stedet å gjøre det.

I tillegg til de tre hoveddelene har Google lansert en oversikt over Googles personvernregler, som gir en forholdsvis lettfattelig forklaring på hva slags data Google samler inn, og hva de bruker den til. Du finner den på privacy.google.com.

Selv om alle disse mulighetene i seg selv ikke er nye, og personvernopplysningene har vært tilgjengelige før, er det i alle fall enklere enn før å få oversikt over Google-kontoen din og dataene dine.

Google vet alt om degGoogle vet alt om deg: Slik kan du bruke det til noe fornuftig

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.