Nå er byggingen av omstridt E18-strekning utenfor Oslo i gang

Tirsdag startet byggingen av E18 mellom Lysaker og Ramstadsletta i Oslo. Men MDG tviler på samferdselsministerens løfter om prosjektets «grønne kvaliteter».

RSamferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) under anleggsstarten for Lysaker–Ramstadsletta som er første byggetrinn av E18 Vestkorridoren.
RSamferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) under anleggsstarten for Lysaker–Ramstadsletta som er første byggetrinn av E18 Vestkorridoren. Foto: Ørn E. Borgen/NTB
3. nov. 2020 - 12:55 | Endret 3. nov. 2020 - 21:43

– Veien fram mot ny E18 har vært lang og bratt. Jeg respekterer og forstår at mange har hatt et stort engasjement. Men på tross av at flere hardnakket har insistert på det motsatte, er dette et prosjekt med viktige grønne kvaliteter, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) i en pressemelding fra regjeringen.

– Støy og luftforurensning og busser som står og stamper inn mot Oslo har aldri vært god miljøpolitikk, legger samferdselsministeren til.

Hareide var til stede da byggingen av E18-strekningen mellom Lysaker og Ramstadsletta startet klokken 11 tirsdag.

Strekningen har vært omstridt og førte blant annet til at Miljøpartiet De Grønne (MDG) og SV trakk seg fra fylkesstyret i Viken etter at samarbeidspartner Ap sikret flertall for en lånegaranti for milliardprosjektet.

22. mars legger samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) et nytt og etter han mening en mer realistisk Nasjonal Transportplan enn den som han overtok etter regjeringen Solberg.
Les også

Neppe nok til at Nygård får en plass i historiebøkene

Økte utslipp

Oslos miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) omtalte Aps beslutning som «tidenes miljøsvik i Oslo-regionen». Også MDGs stortingskandidat i Akershus, Kristoffer Robin Haug er skeptisk til klimagevinsten.

– Hareide hevder dette er et «miljøprosjekt». Det er det ikke. Det er et motorveiprosjekt på bilens premisser, og Ruter er tydelige på at ny E18 på ingen måte er det kollektivtransporten trenger. Køene og forsinkelsene vil fortsette, skriver han i en epost til NTB.

– Det samme vil klimagassutslippene, legger han til.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram og statsminister Jonas Gahr Støre. Bildet er tatt i forbindelse med stortingsmeldingen om Nansen-programmet for Ukraina.
Les også

Omgjør Andøya-nedleggelse

Usikker effekt

Haug understreker at tall fra Statens vegvesen også viser at biltrafikken kan gå opp som følge av byggingen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

– Oslo har etterspurt bevis for trafikkreduksjon i snart to måneder, uten å få svar. Nå må Hareide dokumentere påstandene sine, om han vil bli trodd, understreker stortingsrepresentanten.

E18-strekningen mellom Lysaker og Ramstadsletta omfatter rundt 4,4 kilometer hovedvei med kollektivfelt og har en kostnadsramme på 17,4 milliarder kroner. Det er det første av tre byggetrinn av E18 Vestkorridoren, som går mellom Lysaker i Bærum og Drengsrud i Asker. Det første byggetrinnet skal etter planen åpnes i 2027.

 

(©NTB)

T.v.: samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) og finansminister Jan Tore Sanner (H) hilser på Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) under anleggsstarten for Lysaker–Ramstadsletta som er første byggetrinn av E18 Vestkorridoren. <i>Foto:  Ørn E. Borgen/NTB</i>
T.v.: samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) og finansminister Jan Tore Sanner (H) hilser på Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) under anleggsstarten for Lysaker–Ramstadsletta som er første byggetrinn av E18 Vestkorridoren. Foto:  Ørn E. Borgen/NTB
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.