T2

Nå blir Surface Pro tilgjengelig i Norge

Microsoft slipper proffbrettet sitt.

Pro og RT: Den nye proutgaven av Surface er ganske lik RT av utseende, men med høyere skjermoppløning, vekt og tykkelse.
Pro og RT: Den nye proutgaven av Surface er ganske lik RT av utseende, men med høyere skjermoppløning, vekt og tykkelse. Bilde: Stein Jarle Olsen
16. mai 2013 - 10:40

Det har gått opp for Microsoft at det er mye penger i hardware også. Det har ikke minst Apple lært dem, og egne erfaringer med Xbox understreker konklusjonen.

Derfor vil de ikke bare overlate til partnerne å glede seg over Windows på nettbrett. I fjor slapp Microsoft sitt eget Windows 8-nettbrett i form av Surface RT.

Kraftigere

Nå følger de opp med Pro-utgaven. Fra 30. mai blir den tilgjegnelig i norge. Litt tyngre, høyere skjermoppløsning, men også litt kortere batterilevetid. Den største forskjellen når vi ser under «overflaten» er likevel prosessorvalget.

For ikke å bli helt forbikjørt av nettbrett som brukte ARM-prosessorer med svært lang batterilevetid lanserte Microsoft en Windows-variant tilpasset disse prosessorene.

Ulempen er at mens alle nye apper fungerer som de skal, så kan man ikke bruke den gamle Windows-programvaren.

For å sukre pillen har Microsoft laget en egen RT-utgave av Office, men alt det andre folk har brukt i årtier ikke lenger er tilgjengelig.

Førsteinntrykk: Førsteinntrykk: Microsoft Surface Pro

Løses med Pro

Microsoft Surface Pro bruker derimot en vanlig Intel-prosessor og er i praksis en PC i nettbrettutgave. Det er faktisk en temmelig rask prosessor også, i form av en Intel Core i5, støttet av 4 GB RAM. Ikke en veikere Atom-utgave som flere av de andre har valgt.

Dette nettbrettet burde faktisk kunne gjøre jobben som en ganske kraftig bærbar PC. Spesielt når man utstyrer det med et skjermdeksel, Type Cover, som også gjør jobben som tastatur.

Med en vekt på 900 gram og en tykkelse på 13,5 mm vinner det neppe prisen for det mest hendige nettbrettet, men som bærbar PC og nettbrett i tillegg kan det bli en svært attraktiv pakke.

TEST: Microsoft-brettet sparker godt fra seg

Litt tykkere: Surface Pro er litt tykkere enn RT, men kan også by på full PC-funksjonalitet og flere porter.
Litt tykkere: Surface Pro er litt tykkere enn RT, men kan også by på full PC-funksjonalitet og flere porter.

To utgaver

Surface Pro kommer i to utgaver. En med 64 og en med 128 GB lagringsminne. Den første blir kanskje litt ynkelig hvis man både skal ha operativsystem og kjøre både nye apper, tradisjonelle programmer og ha plass til innhold i tillegg.

Heldigvis har Microsoft funnet plass til et microSD-spor som kan utvide minnet med 64 GB til og til en USB 3.0-port i full størrelse.

Skjermen på ti tommer har fått økt oppløsningen fra RT-utgaven til Full HD, det vil si 1920 x 1080 punkter.

Så får vi se da om batteriet på 42 wattimer, den samme kapasiteten som i nye iPad, holder i tilstrekkelig antall timer. Det burde ikke ta lang tid før vi har fått tak i et og utsatt det for torturtestene.

Prisen i Norge vil være 6690 kroner for 64 GB-utgaven og 7390 kroner for 128 GB. Uten deksel.

Les også:

TEST: En fenomenal skrivebords-maskin

TEST: Windows-hybrid for proffene

TEST: Smart svinge-PC

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.