IT

Nå blir det lov med styremøter på video

Slipper å hente styremedlemmer med fly.

FUNKER: Regjeringen foreslår at styret i norske AS-er kan møtes elektronisk. Årsaken er at det fungerer i praksis.
FUNKER: Regjeringen foreslår at styret i norske AS-er kan møtes elektronisk. Årsaken er at det fungerer i praksis. Bilde: Tandberg
8. apr. 2013 - 14:00

Norske aksjeselskaper ventes å spare tid og penger på endringer som regjeringen foreslår i aksjeloven.

I dag er et styre pålagt å møtes fysisk ved behandling av årsregnskap og lederlønn.

Nå ligger det an til å tillate elektroniske møter.

Dette er en seier for Næringslivets Hovedorganisasjon, som har jobbet for en slik lovendring i flere år.

Les mer: Krever styremøter på video

Effekt i hele landet

NHO-advokat Halvor E. Sigurdsen ser store gevinster.

– I mange selskaper bor styremedlemmene spredt, og mer enn 12 000 styreverv bekles av folk utenfor Norge. Da koster det mye både i tid og penger å holde styremøter for å behandle rene formaliteter. Kanskje kan endringen gjøre det enda mer aktuelt å velge inn styremedlemmer utenfor nærområdet, og det er bare positivt, sier Sigurdsen i en kommentar til Teknisk Ukeblad.

KUNNSKAP: NHO-advokat Halvor Sigurdsen tror at lovendringen kan øke kompetansen i styrene.
KUNNSKAP: NHO-advokat Halvor Sigurdsen tror at lovendringen kan øke kompetansen i styrene.

Cisco fikk bot

Cisco Norge er leverandør av videokonferanseløsninger og benyttet tidligere eget utstyr for å samle styremedlemmer, som satt spredt over hele verden.

Det resulterte i bot fra norske myndigheter.

Etter at det amerikanske storkonsernet kjøpte den norske konkurrenten Tandberg, ble det endringer i sammensetningen av styret.

– Da sørget vi for å redusere omfanget av medlemmer som måte reise hit for å delta i styremøter. Nettopp for å spare tid og kostnader ettersom vi ikke hadde lov til å møtes med videokonferanse, sier Jørgen Myrland, administrerende direktør for Cisco Norge.

Selskapet har flere mindre datterselskaper som benytter styremedlemmer utenfra og som dermed vil nyte godt av den kommende lovendringen.

– Vi har medarbeidere i konsernet som er spesialister på slike oppgaver, og det vil være en fordel å benytte den kompetansen uten at det koster for mye. Dette lovforslaget sparer både tid, penger og miljø, sier Myrland.

Han har imidlertid ikke tro på at at lovendringen vil gi økt etterspørsel etter selskapets løsninger.

BOT: Cisco Norge og adm. dir. Jørgen Myrland fikk bot for at styret møttes over videkonferanse. Nå endres loven.
BOT: Cisco Norge og adm. dir. Jørgen Myrland fikk bot for at styret møttes over videkonferanse. Nå endres loven.

Lov fordi det fungerer

Loven tillater i dag elektronisk styremøte for alle andre saker enn årsregnskap og lederlønn.

Årsaken til at regjeringen vil fjerne det siste forbudet er at elektroniske møter rett og slett fungerer i praksis, ifølge utredningen som advokat Gudmund Knudsen har gjort for Justisdepartementet.

– Så langt jeg har erfart har det ikke vært registrert negative erfaringer med den adgangen loven gir for styrebehandling av saker uten fysisk møte. Loven åpner her for en smidig måte å behandle styresaker på, som etterkommer et praktisk behov i blant annet små og mellomstore selskaper, skriver Knudsen i utredningen «Forenkling og modernisering av aksjeloven».

– Adgangen til å treffe styrevedtak uten å holde fysisk møte, blir utvilsomt brukt meget i praksis. Tiden bør nå være inne til generelt å åpne for at styret kan behandle saker uten å være fysisk samlet, argumenterer han.

Litt overrasket

Det er det den samme advokaten som laget en rapport for NHO på dette temaet for fire år siden. Utfallet av lovendringene kom dermed ikke som en fullstendig overraskelse på organisasjonen.

– Overrasket, vel, det var jo denne regjeringen som tidligere krevde at lederlønn skulle behandles i fysisk møte, så det var ikke sikkert at de ville konkludere slik de nå har gjort, sier NHO-advokat Sigurdsen.

Han fraråder bruk av video i alle sammenhenger.

– Det er fortsatt krav til at styret skal behandle saker på en betryggende måte, så her ligger det et ansvar på hvert enkelt styremedlem for at vedtakene de treffer er behandlet på en skikkelig måte. Det vil si at saker som krever samtale over bordet, må behandles i fysisk møte, påpeker NHO-advokaten.

Les også:

Han står bak nestegenerasjons video

Kun 1 av 5 bruker video

Vil gjøre videoredigering billig og superenkelt via nettskyen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.