BYGG

Nå blir bygge-Norge papirløst

Tilbydere til Statsbygg må heretter levere tegninger og planer elektronisk. Arkitekter og rådgivere må dokumentere kunnskap om bygningsinformasjonsmodeller (BIM).
Tilbydere til Statsbygg må heretter levere tegninger og planer elektronisk. Arkitekter og rådgivere må dokumentere kunnskap om bygningsinformasjonsmodeller (BIM).

Papiret er på vei ut i Staten.

– Vi vil ikke ha et eneste papir, kun modeller levert i IFC-format, sier Bjørne Grimsrud, avdelingsdirektør i Statsbygg.

Gjelder alle

Både arkitekter og rådgivende ingeniører som vil være med i konkurransen må dokumentere kompetanse innen 3D-modellering.

– Men kunnskaper om bygningsinformasjonsmodellering, BIM, er ingen forutsetning, det kan vi hjelpe til med, sier Grimsrud.

Server

Statsbygg har kjøpt en server fra Jotne EPM Technology der all informasjon om prosjektet skal bli lagt inn.

Alle fagkollisjoner blir avslørt i prosjekteringsfasen.

Feil koster enormt

– Dette høres så selvsagt ut, men det blir ikke gjort slik i dag, og det koster millioner av kroner i form av feil, sier Grimsrud.

Statsbygg har brukt tre år på å forberede prosjektet ved Universitetet i Stavanger.

Enkel test

– Det er to enkle bygg, det gjør dem velegnet til å starte med, aktørene vil kunne legge all fokus på bruken av BIM. Vi startet forberedelsene med å ta et eksisterende bygg i Bodø og prosjektere det på nytt med BiM, det har resultert i en manual som skal brukes for de to byggene.

Mulig å få forsprang

Allerede i mai i fjor varslet Statsbygg at innen 2010 skal alt foregå med BIM.

– De som vinner frem her vil skaffe seg et forsprang, dette er fremtiden og de vil få del i erfaringer og kunnskap vi har samlet over tre års forberedelse, sier Grimsrud.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.