MOTOR

Nå blir årsaken til Hercules-ulykken klarlagt

Både ferdskriver og taleregistrator analyseres.

Soldater fra Telemarksbataljonen avsluttet lørdag søket etter ferdskriveren i sitt område ved Kebnekaise. Søndag fant deres svenske kolleger ferdskriveren fra det styrtede Hercules-flyet.
Soldater fra Telemarksbataljonen avsluttet lørdag søket etter ferdskriveren i sitt område ved Kebnekaise. Søndag fant deres svenske kolleger ferdskriveren fra det styrtede Hercules-flyet. Bilde: Forsvaret / NTB scanpix

Årsaken til at det norske Hercules-flyet styrtet ved Kebnekaise i mars vil høyst sannsynlig bli 100 prosent klarlagt etter at svenske soldater søndag fant flyets ferdskriver.

Det sier lederen for den norske militære havarikommisjonen, brigader Per Egil Rygg, til NTB.

Han understreker at det er den faste svenske havarikommisjonen som leder arbeidet, men sier også at det har vært et glimrende samarbeid mellom Norge og Sverige i arbeidet med å klarlegge den tragiske ulykken ved Kebnekaise.

Innsikt: Derfor er de «svarte» boksene så viktige

Funnet av svensker

Ferdskriveren ble søndag funnet av soldater fra det svenske forsvaret i den sektoren de var satt til å lete i.

Soldatene fra hærens jegerbataljon fant ferdskriveren i et av de bratteste fjellpartiene ved Sveriges høyeste fjell, opplyser det svenske forsvaret til nyhetsbyrået TT.

Både ferdskriveren og taleregistratoren – Fant taleregistrator ved Kebnekaise – blir nå fraktet til et laboratorium i England. Der vil de bli tømt for alle data, som så vil bli analysert.

– Det er all grunn til å tro at vi nå vil klare å fastslå årsaken til ulykken med 100 prosent sikkerhet, sier brigader Rygg.

Han bekrefter at ferdskriveren i tillegg til informasjon om hastighet, høyde og kurs vil ha en rekke andre opplysninger som kaster lys over ulykken. I tillegg vil taleregistratoren fortelle om kommunikasjonen i cockpit i minuttene og sekundene før ulykken skjedde, sier Rygg.

Les også: Første havari med Super Hercules

Takknemlig og glad

Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) uttrykker sin takknemlighet til alle som har bidratt i det krevende letearbeidet og for det gode samarbeidet med svenske myndigheter.

– Jeg er svært glad for at ferdskriveren nå er funnet. Forhåpentligvis vil den bringe oss nærmere en forståelse av hva som skjedde, sier forsvarsministeren.

Den svenske havarikommisjonens leder, Agne Widholm, sier til TT at det er fantastisk at man klarte å finne ferdskriveren. Slik terrenget ser ut, kan man trygt snakke om en nål i en høystakk.

Widholm sier skriveren ser relativt uskadd ut, og han håper det vil lykkes å få fram de dataene man søker.

– Det optimale for oss er om vi gjennom animasjon klarer å gjenskape flyturen, sier Widholm.

Les også: Gikk nesten klar av fjellryggen

Fem omkom

Fem norske offiserer omkom da Hercules-flyet fløy rett inn i Kebnekaise 15. mars i år.

I den norske havarikommisjonens foreløpige rapport fra mai kom det fram at Hercules-flyet hadde fått beskjed fra flytårnet i Kiruna om å fly lavere enn toppen av Kebnekaise.

Men kommisjonen understreket samtidig at den ikke hadde kommet fram til en konklusjon.

Les også: Ny Hercules på plass i september

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.