NETTARKIV

Myte om avhopping

Dette er samme frafallprosent som ved andre studier, hevder en pressemelding fra Newswire.

– Frafall fra hovedfag i informasjonsteknologi er langt på vei et medieskapt fenomen, sier leder Svein Stavelin i Den norske Dataforening.

Stavelin sier at næringen selv ikke ser seg tjent med "halvstuderte røvere" og derfor ikke kjøper studenter for tidlig. – Tvert imot vil personer med avbrutte studier som regel havne bakerst i køen av søkere.

Som ellers

– Frafallsproblemet er ikke større på informatikk enn på andre hovedfag, sier Arne Sølvberg, professor i databehandling ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim.

– På sivilingeniørstudiet i datateknikk er frafallet rundt 15 prosent. De fleste faller fra i det første av fem studieår. Cand. scient.-studiet har et frafall omtrent som ved de andre universitetene. For meg er det viktig å få fram at verken studentene, universitetene eller IT-bransjen er tjent med at studiene avbrytes, sier Sølvberg.

Oslo dobler

Heller ikke universitetene i Bergen og Oslo mister flere IT-studenter enn andre studenter. Frafallsprosenten er rundt 30 prosent for alle fag.

Institutt for Informatikk i Oslo ønsker å minske frafallet ytterligere og har startet et introduksjonskurs som skal gjøre det enklere å komme raskt i gang med hovedfagoppgaven.

– Vi har også planlagt en dobling av kapasiteten på hovedfag for å møte etterspørselen etter informatikere, sier informasjonskonsulent Håvard Holstad

ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo.

Ønsker de utlærte

I næringen har det hele tiden vært bevissthet om at ungdom bør gjennomføre hele studiet før de går ut i arbeidslivet. – Vi ønsker under alle omstendigheter at folk fullfører studiene sine. Det er best for alle parter, sier markedsdirektør Bjørn Boberg hos Andersen Consulting.

– Vi holder tett kontakt med avgangsstudenter som er relevante for oss og tilbyr gjerne jobb, men det er en klar forutsetning at de fullfører studiene først, sier Boberg.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.