VITENSKAP

Mysteriet om Jordens indre: Kjernen vokser skjevt

Jordens harde indre kjerne blir skjev. Dette kan være en forklaring på at seismiske bølger passerer raskere gjennom jorden på Nord- og Sydpolen.

Basert på tilgjengelige data, har forskere laget en datasimulering av hvordan jordens kjerne har vokst de siste milliarder av årene. Modellen viser at jernkrystallene dannes i større grad i den østlige delen av kjernen enn i den vestlige delen.
Basert på tilgjengelige data, har forskere laget en datasimulering av hvordan jordens kjerne har vokst de siste milliarder av årene. Modellen viser at jernkrystallene dannes i større grad i den østlige delen av kjernen enn i den vestlige delen. Foto: Nasa
Hjalte Josefsen, Ingeniøren.dk
19. juni 2021 - 13:00

I flere tiår har forskere lurt på hvorfor seismiske bølger fra jordskjelv passerer raskere gjennom jorden på Nord- og Sydpolen enn rundt ekvator. Et nytt forskningsprosjekt, publisert i Nature Geoscience, kommer nå med en mulig forklaring; Jordens indre kjerne blir rett og slett skjev.

Det skriver mediet Space.

Jordens indre kjerne vokser konstant – omtrent en millimeter i året. Dette skjer fordi jernkrystaller dannes av den flytende ytre kjernen som omgir den harde indre kjernen.

– En rullende snøball

– Hvert lag innerst i jorden påvirkes av lagene over det, og laget påvirker de andre lagene under. Den indre kjernen fryser langsomt ut av den flytende ytre kjernen rundt den. Det minner om en rullende snøball som stadig får nye lag, sier Daniel Frost, seismolog ved Berkeley University og hovedforfatter av studien.

Basert på tilgjengelige data, har forskere laget en datasimulering av hvordan jordens kjerne har vokst de siste milliarder av årene. Modellen viser at jernkrystallene dannes i større grad i den østlige delen av kjernen enn i den vestlige delen.

For å skape balanse skyver tyngdekraften de nye krystallene fra østsiden mot vest. Krystallene ender med å klumpe seg sammen på sør-nord aksen i en gitterformet struktur.

Ifølge forskerne er det denne strukturen som hjelper til med å lede de seismiske bølgene raskere mellom Nord- og Sydpolen.

Ny kunnskap gir ny undring

Det store spørsmålet er selvfølgelig hva som forårsaker skjev vekst. Ifølge forskere må man se på de andre lagene under jordoverflaten for å finne svaret på det spørsmålet

– Den flytende ytre kjernen blir avkjølt av kappen rundt den. Så for å forstå hvorfor den indre kjernen vokser raskere på den ene siden, må vi forstå hvorfor kappen rundt den flytende kjernen er kjøligere på den ene siden enn på den andre, sier Frost.

Forskeren peker selv på at avkjølingen kan skyldes de tektoniske platene. Når en av de kjøligere tektoniske platene dykker under en annen plate, synker den og kjøler ned kappen rundt den ytre kjernen.

Frost påpeker imidlertid at de fortsatt diskuterer om denne avkjølingen kan nå helt til den indre kjernen, eller om det er andre grunner til den skjevveksten.

– Funnet bekrefter det vi trodde før vi landet, sier professor Svein-Erik Hamran ved Institutt for teknologisystemer på UiO.
Les også

Nye målinger på Mars: – Spørsmålet er om det kan finnes gammelt, forsteinet liv der

Nye studier på vei

Forskernes funn gir også anledning til et annet mysterium. Jordens magnetfelt får sin kraft når det flytende jernet i den ytre kjernen beveger seg. Bevegelsene til det flytende jernet kommer fra nedkjøling i den faste indre kjernen. Men hvis den indre kjernen avkjøles raskere på østsiden, vil også den østlige delen av den ytre kjernen også bevege seg mindre.

– Spørsmålet er om denne endringen endrer styrken til magnetfeltet, sier Frost.

Mye er altså ennå uklart, men forskeren sier at han allerede har startet en ny studie for å undersøke om jordens magnetfelt påvirkes når kjernen vokser skjevt.

Artikkelen ble først publisert av Ingeniøren.

Et bilde gitt ut av Nasa viser overflaten på Saturn-månen Mimas. Det store Herschel-krateret har fått mange til å sammenligne den lille månen med Dødsstjernen fra Star Wars. Bildet er tatt fra romsonden Cassini i 2010. Ny forskning tyder på at isoverflaten kan skjule et hav.
Les også

«Dødsstjernen» Mimas overrasket forskerne

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.