ARBEIDSLIV

Myke ledere leder best

8. des. 2000 - 06:01

Vi ser ut til å stå overfor et skifte fra harde til myke verdier. Det strider mot mye av forskningen på området, som viser at besluttsomhet og pågåenhet er de beste lederegenskapene, mener den norske ingeniøren og konsulenten Ole I. Iversen.

399 bedrifter ble spurt

Iversen, som har utført undersøkelsen på oppdrag for Norsk Institutt for personalutvikling og administrasjon (NIPA) , har spurt personalledere i 399 bedrifter i 14 land hva som er viktig for mellomledere og ledere i virksomhetene. Undersøkelsen ble presentert på Nettverk 2000, en konferanse for kvinnelige ingeniører og realister i regi av Norske Sivilingeniørers Forening (NIF).

60-75 prosent av de ansatte i organisasjoner hevder at den viktigste grunnen til mistrivsel på jobben er deres nærmeste sjef. Den harde lederstilen er svært upopulær i de landene som omfattes av undersøkelsen. Detaljfokuserte ledere er minst populære av alle.

Motivasjonsevne er viktig

Europeere ønsker seg ledere som kan motivere andre, er kundeorienterte, endringsorienterte, opptatt av ledelse og har god dømmekraft. Sensitivitet er den tiende viktigste egenskapen på lista. Forretningssans ligger som nummer sju, evnen til å planlegge og integrere som nummer åtte.

De minst ønskede av de 40 egenskapene som er med på lista er besluttsomhet, teknisk ekspertise, pågåenhet, evne til å ta risiko, skriftlig kommunikasjon og selvstendighet.

Ledere av høyteknologiske bedrifter bør likevel ha en viss teknisk innsikt, selv om de ikke trenger å være fageksperter.

Selvopptatte og dominerende

Mange av dagens toppledere er for opptatt av økonomiske mål. De er for dominerende og styrende, lytter selektivt og verdsetter ikke mangfold, ifølge Iversen. De er dårlige nettverksbyggere, kommuniserer dårlig, er selvopptatte og har problemer med menneskelige relasjoner.

Den typiske kvinnelige lederstilen er gruppeorientert, demokratisk og mindre firkantet. Kvinner er effektive, har bedre gjennomføringsevne, kan gjøre mange ting samtidig, og setter åpenhet høyt, mener Iversen, som tror at menn kan lære mye av kvinner på dette området.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.