SYKDOM

Mygg som kan spre tropisk sykdom funnet i Sverige

Mygg som kan spre sykdommen Vestnilfeber er funnet sør i Sverige. Det skaper frykt for lokale utbrudd.

Personer med nedsatt immunforsvar kan bli alvorlig syke dersom de blir stukket av myggen. For ordens skyld: Myggen på bildet er ikke av typen Culex modestus.
Personer med nedsatt immunforsvar kan bli alvorlig syke dersom de blir stukket av myggen. For ordens skyld: Myggen på bildet er ikke av typen Culex modestus. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen Meek/NTB
28. mai 2024 - 07:55

Myggen Culex modestus har spredt seg raskt i Europa de siste årene. I 2016 ble den oppdaget i Skåne og i 2022 i Halland. Etter hvert som klimaet blir varmere, trives myggen lenger nord enn før.

Så langt er det imidlertid ikke funnet virus i Sverige, bare mygg som kan spre det, sier Gülsen Özkaya Sahin, overlege ved Laboratoriemedicin Skåne og dosent i virologi ved Lunds universitet.

Viruset spres gjennom blodsugende hunnmygg og kommer i utgangspunktet fra fugler.

I de fleste tilfellene – rundt 80 prosent – merker den smittede ingen symptomer i det hele tatt. Eldre og personer med nedsatt immunforsvar kan imidlertid bli alvorlig syke.

I fjor ble det registrert 965 tilfeller hos mennesker i Europa, hvorav 73 endte med dødsfall. Smitte er funnet så langt nord som Tyskland og Nederland.

Store mengder nedbør skapte en minisjø ved Bakker Bru i Frogn kommune i november i fjor. Noen tok likevel sjansen på å krysse. F
Les også

Flere dystre værrekorder i fjor

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.